Teljesen leégett Krasznahorka vára

2012.03.10. 15:43

Hatalmas lángokkal égett szombat délután Krasznahorka vára, teljesen beomlott a tetőzete, így minden az enyészeté lett. A községben rendkívüli állapotot hirdettek ki. Vélhetően a várdomb aljában gyújtotta föl valaki a száraz füvet, és a tűz felcsapott a tetőre. A vár fontos turisztikai célpont, évente több tízezer látogatót vonz. A magyar kormány kész anyagilag is hozzájárulni a felújítás költségeihez.

A Parameter nevű szlovákiai internetes oldal tudósítása szerint hatalmas lángokkal égett - most már csak füstöl - Krasznahorka vára, melynek teljesen beomlott a tetőzete, így minden az enyészeté lett. De nemcsak a vár pusztult el, hanem a vár udvarában levő kápolna is.

A tüzet négy óra után teljesen eloltották a tűzoltók, így a szlovák hadsereg időközben megérkezett helikopterének bevetésére már nem volt szükség - mondta az [origo]-nak Vasik János, a Parameter helyszínen tartózkodó tudósítója. Hozzátette, hivatalosan is megerősítették, hogy - egy tűzoltónak az oltás során elszenvedett kisebb sérülésétől eltekintve - senkinek sem esett baja.

Daniel Krajcer, Szlovákia kulturális minisztere tragédiának nevezte a történteket a település polgármesteri hivatala előtt este tartott sajtótájékoztatóján. Közölte, a vár biztosítva volt, a leégett tetőt minél hamarabb, lehetőleg nyárig felújítják. Ivan Rudolf, a védelmi minisztérium szóvivője arról tájékoztatott, hogy a várnál az éjszaka folyamán a szlovák hadsereg húsz hivatásos katonája segédkezik a kárelhárításban.

Forrás: MTI/TASR/Frantisek Ivan
Sűrű füst száll fel a leégett várból. A képre kattintva galéria nyílik

A SITA szlovák hírügynökségnek Jozef Hudák, a rozsnyói tűzoltóság tisztje azt nyilatkozta, hogy a rozsnyói és dobsinai tűzoltóknak a szepsi és saci tűzoltóállomások is segítséget küldtek. Bár rengeteg tűzoltó volt a helyszínen, a vár nehezen megközelíthető, ami nagyban akadályozta az oltást.

A tűz okáról egyelőre csak találgatások vannak, egyesek szerint a tarló kezdett égni, attól kapott lángra a vár szurkos zsindelyteteje, mások szerint az elektromos berendezés hibásodott meg. Helybéliek az MTI tudósítójának azt mondták, gyerekcsíny állhat a tűz mögött, legalább két-három gyereket láttak a vár oldalánál. Meg nem erősített információk szerint fel nem robbant lőszer is van a várban. Az RTL Klub Híradójának beszámolójában látni lehetett, hogy a vár körüli növényzet is feketéllik, sőt a tűz egy időre átterjedt a közeli erdőre is.

A magyar kormány kész segíteni

A szlovákiában Magyar Koalíció Pártja felkérte a magyar kormányt, hogy vállaljon részt a felújítási kiadásokból. A kormányfő sajtóstábja által kiadott közlemény szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes biztosította az MKP elnökét, hogy "Magyarország kész segítséget nyújtani, és hozzájárulni a felbecsülhetetlen kulturális érték megmentéséhez".Parbitka István várhosszúhegyi lakos beszámolója szerint "fél kettő körül kezdett el szivárogni a várból a füst, majd szinte percek alatt borult az egész épület lángokba. Nekünk helyieknek ez különösen sokkoló élmény, hogy a környék szimbóluma, a büszkeségünk a szemünk láttára válik porrá" - nyilatkozta az MTI-nek.

Amatőr videó az égő várról

A község önkormányzata még délután rendkívüli állapotot hirdetett ki. A rendőrség körbezárta a területet, a várba senkit, az újságírókat sem engedik fel, így egyelőre még becslés sincs a károk mértékéről.

"Az már biztos, hogy Krasznahorka abban a formában, ahogy ismertük, hosszú évekig nem lesz látható, hiszen a vár tetőszerkezete egy az egyben megsemmisült, és beomlott" - jelentette ki Vasik János. A korábban a megyei közgyűlés kulturális bizottságának elnökeként is dolgozó tudósító szerint évente több tízezer látogató kereste fel a várat az elmúlt években, a környék idegenforgalma ezen a látványosságon alapult. "Csak remélhető, hogy nem pusztult el minden odabenn az Andrássyak kincseiből. De nemcsak műkincsekről van szó, a kápolnában ott volt, például, Serédi Zsófia múmiája is" - tette hozzá.

a parameter.sk felvétele
A Parameter.sk felvétele

A krasznahorkai vár nevezetes turistalátványosság Rozsnyó környékén, Szlovákia egyik legértékesebb történelmi épülete, mely felújított állapotban, múzeumként is üzemelt, a szlovák nemzeti múzeum igazgatása alatt. A várban számos kiállítást lehetett látni, a gyűjtemény alapját elsősorban fegyverek, képek, értékes bútorok képezték. Árvay Zoltán, a helyi tűzoltóság illetékese az Új Szó nevű lapnak azt mondta, hogy a fegyverraktárból a tűzoltók ki tudták menteni a műtárgyakat.

 

 

A várat a 13. század második felében a Csetneki és Máriássy család építtette, 1352-ben a Bebekek szerezték meg és bővítették. Oklevél 1341-ben említi először. Az 1440-es években Giskra serege foglalta el, majd Hunyadi Mátyás visszavette. 1556-ban I. Ferdinánd serege sikertelenül ostromolta. 1575-ben az Andrássyak birtokába került, akik 1578 és 1585 között reneszánsz erődítménnyé építették ki, majd 1676-ban pompás palotává alakították.

Forrás: MTI/Komka Péter
A tűzeset előtt így nézett ki a vár

A Rákóczi-szabadságharc idején a vár urai, az Andrássy fivérek közül öten csatlakoztak a kurucokhoz, és csupán Andrássy Péter tartott ki mindvégig a császár mellett. 1706 őszén rövid ideig Krasznahorka várában tartotta fogva II. Rákóczi Ferenc Forgách Simon grófot, a felkelés utolsó éveiben pedig kisebb létszámú helyőrség is szolgált a várban, melyet Andrássy György csak 1710 novemberében adott fel Peter Viard császári tábornoknak. 1812-ig lakták, 1817-ben a felsővárba villám csapott, és legrégibb részei leégtek.