Megmenekült a krasznahorkai gyűjtemény zöme

2012.03.10. 22:46

Bár szombaton a krasznahorkai vár teljes tetőszerkezete leégett és beomlott, a mennyezet bírta a terhelést, és a lehetőségekhez képest megóvta a gyűjteményt - jelentette be szombat este Daniel Krajcer szlovák kulturális miniszter a Parameter.sk szlovákiai híroldal beszámolója szerint. A tűzesettel összefüggésben több embert őrizetbe vettek.

A múzeumként is üzemelő, a szlovák nemzeti múzeum igazgatása alatt működő várban főként az Andrássyak kincseit - fegyvereket, festményeket és más műtárgyakat - őrzik. A vár szombati leégése után félő volt, hogy nemcsak a tetőszerkezet semmisült meg, de annak beomló darabjai a gyűjteményt is tönkretették.

Tragédiára számítottak, ám szerencsére csak katasztrófa történt - idézte Krajcer szavait a Parameter tudósítása. A miniszter szerint ez a hivatásos és az önkéntes tűzoltók hathatós beavatkozásának köszönhető, az oltást során ugyanis igyekeztek maximálisan odafigyelni a műtárgyak védelmére.

Daniel Lipsic belügyminiszter egy újságírói kérdésre megerősítette, hogy a tűz egy tarlóégetésről terjedt át a várra. Ezzel kapcsolatban már őrizetbe vettek bizonyos személyeket, akikről közelebbit a vizsgálat ideje alatt nem kíván közölni - tette hozzá.