Vágólapra másolva!
Egy falu csaknem teljes lakosságával végzett egy lavina az Afganisztán északkeleti részén fekvő Badahsán tartományban, a tádzsik határ közelében. A szerencsétlenség még kedden történt - közölte szombaton az ENSZ.
Vágólapra másolva!

Eddig ötven holttestet találtak, 145 ember eltűnt, és nincs esély arra, hogy napokkal a szerencsétlenség után élve bukkanjanak rá bármelyikükre. A 199 lakosú faluban a lavinát csupán négy lakos élte túl, de ők is megsérültek.

"Ezt a tragédiát valószínűleg több követi a közeljövőben, és a nagy havazásoknak nemcsak lavinák lesznek a következményei, hanem néhány hét múlva súlyos árvizek is, szerte az országban" - írta szombati közleményében Michael Keating, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló tisztségviselője.

A betemetett falut "csak Tádzsikisztán felől lehet megközelíteni, de azon az útvonalon is hótorlaszok nehezítik a közlekedést. Helikopterrel sem lehet odajutni, mert az újabb lavinákat indíthatna el" - idézte a Telegraph brit lap internetes oldala az ENSZ közleményét.

Az elmúlt egy hónapban nagy havazások voltak Afganisztán több részén. Az országban legalább 14 éve nem volt olyan kemény tél, mint az idén. Az AFP összesítése szerint csak Badahsánban ezen a télen több mint kilencven ember halt meg a hideg miatt, köztük 35 gyerek tüdőgyulladásban.