Fico és Orbán nagyfiú lesz

szlovák választás, Robert Fico, szociáldemokrata párt vezetője, korábbi miniszterelnök
Vágólapra másolva!
A választások várható eredménye ellenére is bízik a magyar-szlovák viszony javulásában az [origo] által több felvidéki településen véletlenszerűen megkérdezett szlovákiai magyarok többsége. A szavazásra igyekvők már egy magyar párt parlamentbe jutásával is elégedettek lennének. Arra számítanak, hogy a korábban a magyarokkal sokat kakaskodó Robert Ficóval is könnyebb lesz, ha ismét ő lesz a kormányfő.
Vágólapra másolva!

Eleinte rosszabb lesz, de megtörik a Fico kiskakast - mondta az [origo]-nak Szép Attila a felvidéki Keszegfalva főutcáján szombaton. Szlovákiában szombaton volt előrehozott parlamenti választás, mivel a 2010-ben hatalomra került Iveta Radicová vezette négypárti koalíciós kormány tavaly ősszel megbukott. A mostani szavazás egyértelműen legesélyesebb jelöltje a Robert Fico korábbi miniszterelnök vezette Smer, amely a felmérések szerint a szavazatok 40 százalékára számíthatott, ez 73 mandátumot jelentene a 150 fős parlamentben.

A rendőrségtől leszerelt, jelenleg az építőiparban vállalkozóként dolgozó, a helyi politikában is aktív Szép Attila szerint az Európai Unió és a parlamentbe bejutó, magyar érdekeket képviselő pártok sem fogják hagyni, hogy eluralkodjon a magyarellenesség a kormányban, és a "nemzetiségi dolgok szép lassan csak emlékek lesznek" - vélte a korában a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt színiben helyi képviselőjelöltségig jutó férfi.

Nagyfiúkká válnak

Szép Attila bízik abban is, hogy a két ország közötti viszonyra sem nyomja rá majd a bélyegét a várható választási eredmény. "Egyre értelmesebbé, nagyfiúkká válnak" - mondta Orbán Viktor magyar és Robert Fico korábbi szlovák kormányfőről.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
"A nemzetiségi dolgok szép lassan emlékek lesznek" (További képekért kattintson!)

Hasonlóan bizakodó volt a két politikussal kapcsolatban a közeli Gútán - ahol a választással egy időben helyi népszavazást is tartanak a település hivatalos nevének visszamagyarosításáról - a mérnökként dolgozó Róbert. A háromgyerekes férfi szerint Fico és Orbán hasonló beállítottságú, mindketten kiállnak saját népük érdekében, és "még jó páros is lehetnének, ha Fico nem lenne ennyire nacionalista" - mondta a helyi Tesco parkolójának szombat délelőtti nyüzsgésében.

A magát a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) híveként meghatározó férfi bízik abban, hogy mindkét magyar párt bejut parlamentbe, de nem tetszik neki, hogy külön próbálkoznak. Egy pártnak kellene lenni - vélte. Fico lehetséges visszatérésére azt mondta, a magyaroknak nem lesz jó, de az ország gazdasági szempontjából jobban bízik benne, mint a távozó koalícióban. A Fico négy éve alatt nem emelkedett a gázár, működött a munkahelyteremtés, az utóbbi egy évben viszont 15-20 százalékkal nőttek az árak - mondta.

Az ember nem azért él, hogy a másikkal haragban legyen

Azt egy településsel arrébb Szép Attila is megjegyezte már, hogy bár érzi, magyar nemzetiségűként Szlovákiában nincs hazája, és jobb lenne, ha szabadabban használhatná az anyanyelvét, de a legfontosabb akkor is az egészség, és "hogy legyen pénz a zsebemben".

Nem biztos, hogy Fico tud kormányt alakítani - vélte három idősebb gútai is, ők a városka központjában lévő művelődési ház előtti placcon beszélgettek a választásokról. Abban bíznak, jól szerepel a szavazáson a sok kisebb párt, és megakadályozzák, hogy Fico visszatérjen a hatalomba. A szlovák kampányt több botrány is befolyásolta, ezekben alaposan lejáratódott a meglévő politikai elit, és több új, kisebb párt is megerősödött (erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat), igaz, a botrányok pont Fico támogatottságát nem ingatták meg jelentősen.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson!

A gútai két nyugdíjas férfi és a vállalkozóként dolgozó nő beszélgetőtársuk a szerintük a magyar érdekeket képviselő pártban, a Most-Hídban bízik. "Olyan párt kell, amely minden kisebbség érdekeit védi" - vélte a társaság nőtagja, Marika. "Az ember nem azért él, hogy a másikkal haragban legyen" - tette hozzá a Béla nevű férfi. A másik, régebbi magyar pártról, a Magyar Koalíció Pártjáról nem voltak jó véleménnyel. "Aki Orbánékhoz jár át észért, az ne akarjon itt pártot alapítani" - mondta Marika. Úgy vélték, a magyar kormány nemzetiségek érdekében gyakorolt politikája inkább árt, mint használ a szlovákiai magyarok érdekeinek.

Nem fognak barátkozni

"Tárgyalni fognak négy évig" - mondta Béla arra felvetésre, mire számítanak Szlovákia és Magyarország viszonyában, ha várakozásaik ellenére mégis Fico alakít kormányt. "Nem fognak barátkozni" - mondták a két politikusról némi mosoly kíséretében, majd megjegyezték, nem bánnák, ha a Most-Híd koalícióra lépne a Smerrel, főleg, ha a külügyminiszteri posztot is megkapná, mert az biztosan jót tenne a szomszédviszonynak.

Eddig sem volt rózsás a helyzet, és a vitás kérdésekben - a nyelvtörvényben, a kettős állampolgárságban - csak kozmetikázás történt, bár rosszabb ezután sem lesz - vélte a magyar-szlovák viszonyról Horváth Árpád, Gúta MKP-s polgármestere. Az országos politikában Horváth új arcnak számít - ő kapta az MKP választási listájának negyedik helyét -, és úgy véli, a szlovákiai kormányalakítás után le tud ülni egymással a tárgyalóasztalhoz a két ország vezetése, de azért nem túl optimista.

Az MKP végét jelentheti a kudarc

Bizakodó viszont saját pártjának esélyeit illetően. Szerinte az MKP bejut a pozsonyi parlamentbe, hiszen népszerűsége újabban emelkedik, és ha országszerte gyér a választási részvétel, az nekik kedvező. Ez utóbbi elvárása be is jött, nagyon alacsony volt a napközbeni részvétel a választáson. Ha az MKP ismét kimarad a törvényhozásból, valószínűleg nem is marad meg - mondta. "Másfél éve nem vagyunk a parlamentben, alig van anyagi támogatás, a mostani kampányhoz is kölcsönt kellett fölvenni, eladósodott a párt. Kudarc esetén nagy lesz a csalódás" - jegyezte meg.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson!

Gútán is sokan voltak bizakodóak, Dunaszerdahely főutcáján pedig örömmel integettek a hangos magyar nótaszóval lépésben haladó lovas kocsiból és kisteherautóból álló menetnek. "Ha előbb érkeztek volna, huszárokat is láttak volna" - kiáltotta az egyik aktivista vidáman az [origo] stábjának, majd bort kínálgatott. Nemcsak az [origo]-nak.