Cigarettázó gyerekek okozhatták a krasznahorkai tűzvészt

Vágólapra másolva!
Valószínűleg két fiú okozta a krasznahorkai vár tetőszerkezetét elpusztító tüzet. A gyerekek a szlovák rendőrség szerint cigarettázni akartak, de meggyújtották a száraz füvet, s a tűz átterjedt a vára. A koruk miatt nem vonhatók büntetőjogi felelősségre.
Vágólapra másolva!

A rendőrség feltételezése szerint egy 11 és egy 12 éves fiú felelőtlen magatartása vezetett a krasznahorkai tűzvészhez - írja az Új Szó című szlovákiai magyar újság. A két fiú a rendőrök szerint rá akart gyújtani, de felgyújtották a füvet, melytől lángra kapott a vár tetőszerkezete. A SITA hírügynökség úgy tudja, 12 és 13 éves fiúkról van szó.

Daniel Lipsic belügyminiszter szombat késő este a helyszínen azt mondta, a száraz fű, avar égetése okozta a katasztrófát. "A valószínűsíthető tettesek köre már ismert a rendőrség számára" - fogalmazott a miniszter, de hozzátette, hogy eljárás még nem indult, mivel valószínű, hogy két olyan személy felelős a tűzért, aki a kora miatt nem vonható felelősségre.

A miniszter szerint csak a tűzoltók gyors közbeavatkozásának köszönhető, hogy a vár nem égett le teljesen. A gyors reagálást segítette, hogy a tűzoltók néhány évvel ezelőtt éppen itt tartottak gyakorlatot. Nagyon gyorsan és ügyesen sikerült a helyszínre jutniuk, és a leghatékonyabb módszerrel megkezdeniük az oltást - mondta Lipsic.

A tűzesetet szombaton 2 óra körül jelentették a helyi lakosok, az oltás késő délutánig tartott. Az oltóegységek munkáját rengeteg önkéntes segítette. A tűzben leégett a múzeumként működő vár tetőszerkezete, amely fából készült, a kiállított tárgyak többségét azonban sikerült megmenteni.