Felmentettek egy szüzességtesztet végző katonaorvost Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Büntetlenül engedte el az egyiptomi törvényszék azt a katonaorvost, akit egy korábbi tüntetés résztvevője azzal vádolt, hogy a demonstrációkon megjelent nőkön kínzásnak beillő "szüzességi tesztet" végzett. A módszer általánosan elterjedt volt a tavalyi forrongások idején. A bíróság nem találta megalapozottnak a vádat.
Vágólapra másolva!

Felmentette egy egyiptomi katonai törvényszék vasárnap a hadsereg egyik orvosát, aki a vád szerint tavaly "szüzességi vizsgálatnak" vetett alá a tüntetések központi helyszínén, a kairói Tahrir téri demonstrációkon részt vevő nőket - számolt be a MENA hivatalos egyiptomi hírügynökségre hivatkozva a BBC.

Ahmed Ádel ellen egy tüntető nő, Számira Ibráhim tett feljelentést szeméremsértés miatt.

A hadsereg kezdetben tagadta, hogy előfordult volna hasonló eset, de az Amnesty International nevű jogvédő szerverzetnek egy tábornok elismerte a kényszervizsgálatokat.

Állításainak igazolására Samira Ibrahim több tanút is beidézett, de mivel ők aaz utolsó pillanatban megváltoztatták a vallomásukat, a törvényszék a vallomások ellentmondásos voltára hivatkozva felmentette a vádlottat .

A bíró úgy nyilatkozott, hogy döntésének alapja az, amit az iratok bizonyítottak és "a saját lelkiismeretem", emellett azt bizonygatta, hogy semmilyen nyomás nem nehezedett rá. Egyiptomban közismerten nehéz elérni a tüntetőkkel erőszakoskodó rendőrök és katonák megbüntetését. A felmentés hírére tüntetők gyűltek a bíróság elé, hogy tiltakozzanak az ítélet ellen.

A hadsereg e gyakorlata, a tüntetések női résztvevőinek "szüzességi tesztje" nagy felháborodást keltett Egyiptomban, és tovább rontotta a fegyveres erők megítélését, amelyek Hoszni Mubarak elnök tavaly februári bukása óta irányítják az észak-afrikai országot.

A kínzás és a nemi erőszak egy formájaként elítélték a "szüzességi tesztet" egyiptomi és nemzetközi jogvédő szervezetek is, különösen az Amnesty International és a Human Rights Watch (HRW).