Újabb izraeli légi csapások a Gázai övezetre

Vágólapra másolva!
Az izraeli légierő hétfő reggel újabb csapást mért a Gázai övezetre, válaszul arra, hogy onnan több mint száz rakétát lőttek ki a területére. A négy napja tartó erőszakhullámban huszonegy palesztin meghalt, két izraeli megsebesült.
Vágólapra másolva!

Meghalt két palesztin fegyveres és egy iskolás fiú a Gázai övezetben az izraeli légierő hétfő reggeli akcióiban - írja a brit BBC. A pénteken kezdődött erőszakhullámban eddig 21 palesztin vesztette életét, további 65-en megsérültek. Izrael közölte, hogy legalább 140 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből a területükre, melyek során két izraeli súlyosan megsérült.

Hétfő reggel Bét-Lahíja és a Hán-Júnisz városát érte légitámadás. A BBC tudósítója szerint Bét-Lahíjában egy 15 éves iskolás halt meg, ő éppen iskolába tartott, hat másik gyerek megsérült. A Hamász palesztin radikális szervezet egyik szóvivője szerint az izraeli gépek a Dzsabalíja menekülttábort is célba vették, ekkor harmincnál is többen, köztük gyerekek is megsebesültek.

Egy izraeli szóvivő megerősítette a támadások hírét. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap azt mondta, hogy a légi csapások addig folytatódnak, amíg szükség lesz rájuk.

Forrás: AFP/Mohammed Abed
A menekülttábor a hétfői támadás után

Már három éve nem volt két nap alatt annyi halálos áldozata a Gázai övezetben az Izrael és a palesztinok közötti fegyveres konfliktusnak, mint pénteken és szombaton: 15 palesztin halt meg palesztin rakétatámadásokra adott izraeli válaszcsapásokban.

Pénteken, az első izraeli légi csapásokban két palesztin halt meg, köztük Zuheir al-Kaiszi, a Népi Ellenállási Bizottságok nevű fegyveres csoport főtitkára. Izrael szerint Zuheir al-Kaiszi támadást készített elő, és ő volt az, akit felelőssé tettek Gilad Salit izraeli katona elrablásért. Erre palesztin fegyveresek csaknem száz rakétát lőttek ki Izraelre, az ezekre válaszul indított izraeli légitámadásokban pedig újabb 11 palesztin halt meg.

Szombaton az izraeli légierő a Gázai övezet déli részén megölt három palesztin motorost, majd a vasárnap is folytatódó légi csapások további három palesztin életét követelték. A palesztin rakétatámadásokért az Iszlám Dzsihád és a Népi Ellenállási Bizottságok a felelős a BBC írása szerint.

Az USA határozottan elítélte a Gáza területéről indított rakétatámadásokat, és felszólított e gyáva cselekedetek abbahagyására. Az Arab Liga közleményében mészárlással vádolta Izraelt. Az EU mindkét felet felszólította arra, hogy nyugodjanak meg. Az ENSZ pedig sajnálatosnak nevezte, hogy ismét a polgári lakosság fizeteti meg az erőszak árát.