Neonáci terrorista volt a sofőrje a szélsőjobbos német pártvezetőnek

Vágólapra másolva!
Újabb szállal kapcsolódik egymáshoz a legalább tíz rasszista gyilkosságot elkövető német neonáci banda és a legálisan működő szélsőjobboldali német Nemzeti Demokrata Párt. A párt egyik alelnöke elismerte, hogy a banda egyik tagját legalább egy alkalommal sofőrként alkalmazta.
Vágólapra másolva!

Legalább egy alkalommal sofőrként alkalmazta a tíz rasszista gyilkosságot elkövető német neonáci banda, a Nationalsozialistischer Untergrund (Nemzetiszocialista Illegalitás - NSU) egyik tagját Frank Schwerdt, a szélsőjobboldali Nationaldemokratische Partei (Nemzeti Demokrata Párt - NDP) egyik alelnöke, ismerte be a politikus egy televíziós interjúban a Thelocal.de angol nyelvű németországi hírportál szerint.

A hatóságok szerint az NSU 1999 óta tíz gyilkosságot és két bombamerényletet követett el, és legalább tizennégy bankrablást hajtott végre.

Schwerdt közölte, hogy legalább egyszer dolgozott neki Uwe Mundlos, aki a csoport egy másik tagjával együtt tavaly novemberben öngyilkos lett, amikor bekerítették őket a rendőrök egy bankrablás után. Harmadik társuk később feladta magát. A csoport létére és arra, hogy a zömében török nemzetiségű áldozatok meggyilkolása mögött ők állnak, csak ezután derült fény.

Schwerdt beismerése újabb kapcsolat a neonáci banda és az NDP között. A párt egy másik tagját korábban a banda segítése miatt már őrizetbe vették. A gyilkosságsorozat elkövetőinek ismertté válása óta sokan követelik az NDP betiltását.