Taposóaknákkal veszi körbe magát Szíria

2012.03.13. 10:14

A menekülők által használt útvonalakra, a libanoni és a törökországi határhoz telepített taposóaknákat a szíriai rezsim - állítja egy emberi jogi szervezet.

Szíria taposóaknákat telepít az ország libanoni és törökországi határához, azokra az útvonalakra, amelyeket az erőszak elől menekülők használnak - állítja a Human Rights Watch. Az emberi jogi szervezet az akció azonnali felfüggesztésére szólította fel Szíriát, hozzátéve, hogy a taposóaknák katonai szempontból nem hatékonyak, és főként civileket fognak megölni és megsebesíteni.

Szíria nem írta alá az 1997-es ottawai egyezményt, amely betiltotta a taposóaknák gyártását és használatát. A szíriai rezsim egyelőre nem is reagált az emberi jogi szervezet felvetésére. A BBC szerint nincsenek megbízható információk arról, hogy Szíriának mekkora készlete van taposóaknákból. Egy szíriai kormánytisztviselő tavaly novemberben már arról beszélt az AP hírügynökségnek, hogy Szíria több intézkedést is hozott a határai védelmére, ezek része a taposóaknák telepítése is.

Közben az Arab Liga megbízottja, Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár Törökországban találkozik a szíriai ellenzék képviselőivel.

Az ENSZ szerint az egy éve kezdődött szíriai kormányellenes tüntetésekben eddig több mint nyolcezer ember vesztette életét. A halálos áldozatok között sok a nő és a gyerek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK