Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Büntetőbíróság szerint egyértelműen bebizonyosodott, hogy Thomas Lubanga Dyilo kongói milíciavezér gyerekkatonákat képezett ki 2002-2003-ban. Büntetésének mértékéről később döntenek.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek mondta ki a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság szerdán Thomas Lubanga Dyilo kongói milíciavezért egyebek között gyermekkatonák toborzásában és bevetésében. A bíróság szerint egyértelműen igazolódtak a vádak, amelyek szerint Lubanga a 2002-2003-as összecsapások idején 15 évesnél fiatalabb gyermekeket sorozott be a Kongó Felszabadítása Hazafias Erői (FPLC) nevű félkatonai szervezet egységeibe.

Ez a Nemzetközi Büntetőbíróság első ítélete. A 2002-ben felállított törvényszék az első olyan állandó bíróság, amely háborús bűnöket elkövető egyének felett ítélkezik. Lubanga büntetését később szabják ki a bírák. A brit BBC emlékeztet arra, hogy a hágai bíróság nem szabhat ki halálbüntetést, de valószínűsíthető, hogy Lubanga Dyilo életfogytiglani börtönbüntetést kap. A vád szerint Lubanga seregében kilencéves gyerekek is szolgáltak, akik között volt testőr, szexrabszolga és katona is.