Előnyben részesíti a nőket a bécsi orvosi egyetem

Vágólapra másolva!
A felvételi vizsgák során növelni fogják a női jelentkezők dolgozatainak pontszámait a bécsi orvosi egyetemen. Az egyetem rektorhelyettese szerint így akarnak esélyegyenlőséget teremteni a nemek között. Az egyetem hallgatói önkormányzata szerint ezzel diszkriminálják mindkét nemet.
Vágólapra másolva!

A bécsi orvosi egyetem nemük alapján fogja értékelni az idén felvételizőket, előnyben részesítve a nőket. A júliusi felvételi vizsgák során a női jelentkezők dolgozatainak pontszámait egy meg nem nevezett "korrekciós tényezővel" fogják növelni, hogy esélyegyenlőséget teremtsenek a nemek között - közölte Karin Gutierrez-Lobos, a bécsi orvosi egyetem oktatásügyi rektorhelyettese.

Az intézkedés bevezetésével előfordulhat, hogy a vizsgán gyengébben teljesítő nő a "korrekciós tényezőnek" köszönhetően a végleges felvételi rangsorban megelőzzön egy, az övénél jobb dolgozatot író férfit. A rektorhelyettes szerint a cél nem a nők előnyben részesítése, hanem hátrányos helyzetük kiegyenlítése. Az intézkedést egyelőre próbajelleggel vezetik be, a gyakorlat rendszeresítéséről az idei eredmények kiértékelése után döntenek majd.

Az egyetem hallgatói önkormányzata közleményében "mindkét nemet diszkriminálónak" nevezte a lépést. A diákok érdekképviselete vizsgálja, vajon az intézkedés megfelel-e a törvényi előírásoknak, jogellenesség fennállása esetén pedig kész támogatást nyújtani a hátrányosan érintett felvételizőknek.

A felvételi eljárásról, illetve az annak során tapasztalt nemek közti különbségek kérdéséről egyeztetések folynak a három érintett orvosi egyetem képviselői és az oktatási, valamint a tudományos-kutatási minisztérium között. Ugyanakkor "a felvételi eljárás konkrét megválasztása alapvetően az egyetemi autonómia része" - közölte a minisztérium főtitkára.

Tavaly a bécsi egyetemre jelentkezők 56 százaléka nő volt, de a felvetteknek csak 43 százalékát tették ki. A nemek arányának kiegyenlítése céljából a bécsi intézmény az innsbrucki és grazi orvosi egyetemekkel közösen jelenleg is dolgozik egy új, végleges felvételi eljárás kialakításán. Az utóbbi két egyetemen a bécsivel ellentétben azonban egyelőre nem fogják külön kritériumok szerint értékelni a férfi és női jelentkezők dolgozatait.