Feloszlatta magát az észak-rajna-vesztfáliai parlament

Vágólapra másolva!
A kisebbségi kormány nem tudta elfogadtatni az idei költségvetés tervezetét, ezért feloszlatta magát Németország legnépesebb tartományának parlamentje. Az előrehozott választásokat várhatóan májusban tartják Észak-Rajna-Vesztfáliában, a kisebbik kormánypárt a felmérések szerint kibukna a tartományi parlamentből, a Német Kalózpárt pedig bekerülhet.
Vágólapra másolva!

Feloszlatta magát a tartományi gyűlés szerdán a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában, az előrehozott választásokat várhatóan májusban tartják. A tartományi parlament egyhangúan határozott a feloszlatásról, miután világossá vált, hogy a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek kisebbségi kormánya nem tudja elfogadtatni az idei költségvetés tervezetét. A többséget adó ellenzéki pártok közül a konzervatív CDU és a liberális FDP takarékosabb költségvetést sürgetett, a kormányt eddig kívülről támogató reformkommunista Baloldal pedig a szociális kiadások növelését követelte.

A helyi alkotmány szerint a választást a törvényhozás feloszlatásától számítva 60 napon belül meg kell tartani, ennek alapján Németország legnépesebb - több mint 17 millió lakosú - tartományában májusban lesz a szavazás. A legvalószínűbb időpontnak május 6. vagy 13. tűnik.

A legutóbbi, 2010. májusi választáson az addig kormányzó konzervatív-liberális koalíció vereséget szenvedett, előretörtek a szociáldemokraták és a Zöldek. Első ízben bekerült a nyugat-németországi tartomány parlamentjébe a Baloldal, a volt NDK állampártjának utódszervezetéből alakult reformkommunista párt, amely hosszas alkudozás után végül külső támogatást ígért az SPD és a Zöldek koalíciójának. Alig két év után azonban szerdán cserben hagyta a kisebbségi kormányt.

Friss felmérések szerint a választásokon csak a Zöldek számíthatnak az eddiginél több mandátumra. 2010-ben a voksok 12,1 százalékát kapták, most viszont akár 17 százalékot is elérhetnek. A CDU és az SPD egyaránt 33 százalékos eredményre számíthat. Utóbbi kilátásait javítja, hogy eddigi koalíciós partnere várhatóan erősödik, míg a kereszténydemokraták koalíciós partnere, a liberális FDP (amely két évvel ezelőtt 6,7 százalékkal jutott be a tartományi gyűlésbe) a felmérések szerint még a 2 százalékot sem érné el, vagyis kibukna a tartományi parlamentből.

A Baloldalnak 5 százalék körül eredményt jósolnak a közvélemény-kutatások. Újoncként bekerülhet parlamentbe a Német Kalózpárt, az információs önrendelkezés ügye köré szerveződött politikai alakulat, amely tavaly robbant be a német politikai életbe, amikor a berlini tartományi választáson csaknem 9 százalékos eredményt ért el.