Az ukrán főügyészhelyettes szerint egy Julija Timosenko volt ukrán kormányfő által ellenőrzött cég küldött bérgyilkost egy parlamenti képviselő meggyilkolására. Vádat egyelőre nem emeltek a jelenleg is börtönbüntetését töltő Timosenko ellen, akinek az ügyvédje szerint be akarják feketíteni a volt kormányfőt.

Az ukrán főügyészhelyettes azzal vádolta meg Julija Timosenko volt kormányfőt, ellenzéki vezetőt, hogy az egyik általa ellenőrzött cég bérgyilkost fogadott fel egy parlamenti képviselő és két másik ember meggyilkolására 1996-ban. Rinat Kuzmin az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban azt mondta: egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy Timosenkót a nyugati nyomás ellenére nem engedik ki egyhamar a börtönből.

Kuzmin vádja szerint a Timosenko és Pavlo Lazarenko volt kormányfő által ellenőrzött cégek utalták át a pénzt Jevhen Scserbany gyilkosainak. A parlamenti képviselőt, valamint a feleségét és egyik munkatársát 1996. március 3-án a donyecki repülőtéren lőtték agyon. A zsarolás és pénzmosás vádjával elítélt Lazarenko kilencéves börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban.

"Megállapítást nyert, hogy a gyilkos Timosenko és Lazarenko cégeitől kapott pénzt" - mondta Kuzmin, hozzátéve, hogy Scserbany zavarta az üzleti érdekeiket. Kuzmin szerint az ügyészek tanulmányozzák az aktát, hogy eldöntsék, hivatalosan vádat emeljenek-e Timosenko ellen, de ehhez ki kell hallgatniuk a kaliforniai börtönben ülő Lazarenkót.

Szerhij Vlaszenko, Timosenko ügyvédje szerint az ügyész állítása alaptalan, szerinte csak jobban be akarják feketíteni a volt kormányfőt Ukrajnában.

Timosenko jelenleg börtönben van

A 2009-es orosz-ukrán gázárszerződések megkötése kapcsán hivatali hatalommal való visszaélés vádjával elítélt 51 éves Timosenko hétévi börtönbüntetését tölti. Az Európai Unió és az Egyesült Államok elítélte az ellenzéki vezető elleni ítéletet, mert politikai indíttatásúnak tartja. Az EU az ügy miatt elhalasztotta az ukrán társulási szerződés aláírását.

Kuzmin szerdán azzal vádolta meg Timosenkót, hogy személyes érdeke is lehetett az orosz földgázért fizetendő magas árak elfogadásában. Kuzmin szerint az Ukrán Egyesített Energiarendszerek (JEESZU) nevű magáncég, amelynek az 1990-es években Timosenko volt a vezetője, jelenleg is tartozik Oroszországnak 405 millió dollárral.

"Julija Volodimirovna függött az orosz féltől... nem volt törvényes vagy erkölcsi joga odautazni (tárgyalni) és utasításokat adni" - mondta Kuzmin. Timosenko tagadja a vádat, állítása szerint teljes felhatalmazása volt a tárgyalások lefolytatására és a szerződéskötésre, ami álláspontja szerint az egyetlen mód volt arra, hogy a téli időszakban biztosítsa Ukrajna és más európai országok gázellátását. Timosenko ügyvédje elismerte, hogy a JEESZU tartozik Oroszországnak, de közölte, hogy a volt kormányfő 15 éve nem részvényese és nem is irányítója a cégnek, és nem felelős az adósságért.