Nem értette a matekot a feldőlt New York-i daru magyar felelőse

Vágólapra másolva!
Kedden vallomást tett egy New York-i bíróságon az a magyar születésű férfi, aki ellen egy manhattani építődaru négy évvel ezelőtti összeomlása miatt emeltek vádat. A férfi szavaiból az derült ki, hogy a cége a biztonsággal szinte egyáltalán nem törődve, szakképzetlen emberekre bízta fontos alkatrészek beszerzését.
Vágólapra másolva!

2008 májusának egyik hajnalán zuhant le a New York Crane and Equipment Corporation egy toronydarujának teljes felső szerkezete a keleti 91. utcában, miután elengedett az egyik létfontosságú hegesztés. A baleset megölt két munkást, és jelentős károkat okozott a szomszédos épületekben.

A szerdai New York Times tudósításában azt írta, a cég munkatársa, a 65 éves Vargányi Tibor ugyan a hetvenes évek óta dolgozik darukkal, de saját bevallása szerint nehézségei támadtak, amikor egy alkatrész kicserélésével bízták meg, és nem tudta kiszámolni, pontosan milyen méretűre van szükség.

A lap szerint a Magyarországon összesen kilenc osztályt végzett férfi egy vonalzóval, majd egy szögmérővel próbálkozott, illetve a szállító cég, a kínai RTR Bearing munkatársával e-mailen egyeztetett - többek között egy kézzel rajzolt ábrát is átküldött neki, sőt tanácsokkal is ellátta őt.

Vargányi a bíróságon bűnösnek vallotta magát gondatlanságból elkövetett emberölésben, és azt vallotta, hogy főnöke, James F. Lomma nem érdeklődött az RTR referenciái vagy szakmai kompetenciái iránt. Csak azt akarta, hogy olcsóbban szállítson, mint az amerikai versenytársak, és nem követelte meg azt sem, hogy egy képzett mérnök közreműködjön a munkában.

Vargányi egyébként egy másik hasonló alkatrészt is rendelt ugyanattól a kínai vállalattól, de annak beszerelésére már nem került sor.