Kiderült az afgán civileket lemészároló katona neve

2012.03.17. 8:22

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személy pénteken felfedte annak az amerikai katonának a kilétét, aki 16 afgán civilt mészárolt le. A 38 éves Robert Bales törzsőrmester kétszer is megsebesült Irakban, és ügyvédje szerint poszttraumás stressz szindrómában szenved.

Robert Bales törzsőrmester az az amerikai katona, akit azzal gyanúsítanak, hogy a héten meggyilkolt 16 civilt Afganisztánban - közölte pénteken egy névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személy.

A mészárlás nyomán súlyosan megromlott az amerikai-afgán viszony. Hamid Karzai afgán elnök csütörtökön azt követelte, hogy a NATO-csapatok hagyják el a falvakat, és húzódjanak vissza a bázisaikra, Barack Obama amerikai elnök azonban kijelentette, hogy az incidens nem fogja befolyásolni a csapatkivonás ütemét (amelynek befejezését 2014 végére tervezik).

A mészárlás elkövetésével gyanúsított 38 éves katonát, akinek egysége az Egyesült Államokban a Washington állambeli Tacomától délre állomásozik, szerdán Kuvaitba szállították Afganisztánból. Bales ügyvédje szerint a törzsőrmesternek helyi idő szerint pénteken kell megérkeznie a kansasi Fort Leavenworthbe, ahol egy szigorúan őrzött katonai börtönben fogják őrizni. Bales törzsőrmesternek katonai törvényszék előtt kell felelnie tetteiért, de a tárgyalás időpontját és helyszínét még nem tűzték ki.

Bales jogi képviselője, John Henry Browne seattle-i ügyvéd szerint a mesterlövészi kiképzéssel rendelkező katona, aki a negyedik szolgálati ciklusát töltötte háborús területen, valószínűleg poszttraumás stressz szindrómában szenved. Bales kétszer is megsebesült Irakban, és nehezményezte, hogy ismét háborús bevetésre vezényelték. Az ügyvéd úgy tudja, hogy a katona a mészárlás elkövetése előtt szemtanúja volt annak, ahogy egy bajtársa egy robbanásban elvesztette az egyik lábát.

Bales vasárnap éjjel eltávozott a Kandahár tartománybeli Balambajban található bázisról, és két faluban a saját házukban támadott meg és lőtt agyon 16 embert. A New York Times egy meg nem nevezett amerikai hivatalos személyre hivatkozva azt állította, hogy az ámokfutást "a stressz, az alkohol és a családi gondok kombinációja váltotta ki". Browne ügyvéd cáfolta, hogy ügyfelének gondjai lennének a házasságával.

Hamid Karzai afgán elnök, aki pénteken a hivatalában fogadta annak a két falunak a lakosait, ahol a mészárlás történt, kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az elkövető egyedül cselekedett. "Megpróbáltunk beszélni az érintett katonával, de Amerika részéről nem volt együttműködés. Annak alapján, amit önök mondanak, a gyilkos nem volt egyedül" - mondta Karzai a falusiaknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK