Kivégezték a minszki metrórobbantás egyik vádlottját

Vágólapra másolva!
Fehéroroszországban kivégezték a 15 halálos áldozatot és több mint 200 sebesültet követelő minszki metrórobbantás miatt elítélt két fiatal férfi egyikét - közölték emberi jogi csoportok szombaton a családtól származó értesülésekre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Vladiszlav Kovaljov kivégzésének hírét anyja és nővére közölte. Az ítélet végrehajtásáról szóló levelet a hatóságok a család vityebszki címére küldték. Fehéroroszországban a halálos ítéleteket főbelövéssel hajtják végre.

Az egyelőre nem világos, mi történt a Kovaljov bűntársaként szintén halálra ítélt másik vádlottal, Dmitrij Konovalovval.

A minszki metróhálózat legforgalmasabb állomásán tavaly áprilisban történt robbanás után nem sokkal a hatóságok gyorsan őrizetbe vették a két, akkor 25 éves fiatalembert. A hatóságok nyomban a fehérorosz kormány "belső és külső ellenségeinek" tulajdonították a merényletet. A két vádlott - jogvédő szervezetek szerint erőszak hatására - beismerte a bűncselekményt, ám a bíróság semmilyen indítékot nem tudott megállapítani. A tárgyalás során az ügyészségnek nem sikerült egyetlen tárgyi bizonyítékkal sem alátámasztani a vádpontot. Kovaljov a per során visszavonta vallomását, Konovalov azonban kitartott mellette.

A két fiatalember gyors letartóztatása, beismerő vallomásuk gyanús körülményei, valamint a tárgyi bizonyítékok hiánya láttán sokan hangot adtak annak a feltételezésnek, hogy a robbantás a minszki rezsim utasítására történt. Ennek nyomán és erre hivatkozva ugyanis a kormány fokozhatta az ellenzék elnyomását.

A novemberben kihirdetett halálos ítéletek hallatán számos kormány és jogvédő szervezet tiltakozott. A német kormány - szóvivője útján - legutóbb pénteken intette óva a fehérorosz vezetést az ítélet végrehajtásától. A halálos ítélet semmilyen körülmények esetén nem igazolható - szögezte le Steffen Seibert szóvivő, hozzátéve, hogy erős kételyek övezik a minszki per jogszerűségét.

A fehérorosz állami televízió szerdán jelentette be, hogy Aljakszandr Lukasenka fehéroroszelnök elutasította a két halálraítélt kegyelmi kérvényét.