Tüntettek a Gazprom tévéje ellen Moszkvában

Vágólapra másolva!
Az orosz választás után nem sokkal tüntetés kezdődött Moszkvában, a Gazprom gáztársaság tulajdonában álló televíziótársaság központjánál. A tüntetők egy riport lobbantak haragra, amely szerint az ellenzéki tüntetéseken fizetett demonstrálók vannak.
Vágólapra másolva!

A Gazprom tulajdonában lévő NTV televízió ellen tüntettek szombaton az orosz főváros központjában. A Facebookon szervezett Puskin téri megmozdulás az után következett, hogy az NTV csütörtökön késő este levetített egy riportfilmet, amelyben azt állították, hogy az ellenzék fizet a tüntetések résztvevőinek, akik a rendfenntartókat provokálják, hogy erőszakot alkalmazzanak és keményen lépjenek föl. Eközben a műsorban az ellenzék képviselőinek nem adtak lehetőséget a megszólalásra.

A szombati spontán akcióra a szervező ellenzéki mozgalmak nem kértek engedélyt. A rendezvényt Gennagyij Gudkov parlamenti ellenzéki politikussal való találkozóként hirdették meg. Ezt a gyülekezési formát ugyanis nem kell egyeztetni a hatóságokkal. A rendőrség két résztvevőt őrizetbe vett, mert tiltakozó plakátokat vittek magukkal a rendezvényre.

Borisz Nyemcov, a parlamenten kívüli Parnasz és a Szolidaritás mozgalom társelnöke a Gazprom tulajdonában lévő médium bojkottjára szólított fel. Az NTV televízió korábban is a szerinte külföldi pénzekből fenntartott jogvédő szervezeteket, sajtóorgánumokat és az ellenzéket "leleplező", őket befeketítő riportokat sugárzott.

A Facebook és a hozzá hasonló orosz közösségi oldal, a V Kontaktye feldühödött látogatói pénteken össztüzet zúdítottak az NTV televízióra, hazugnak nevezve a médiumot. A Twitteren is hatalmas felháborodást keltett az orosz állami gázipari óriás tulajdonában lévő csatorna riportja.

A televízió vezetése ennek ellenére közölte, hogy a közönség kívánságára szombaton megismétli a Tiltakozás anatómiája című riportfilmet.

Oroszországban a 2011. december 4-i parlamenti választást követően felerősödött a szavazatok elcsalása miatt, a hatalom elleni tiltakozó mozgalom, amelynek élére a parlamenten kívüli ellenzék állt.

A szombati, Puskin téri akcióban részt vett Szergej Udalcov, a Baloldali Front radikális párt elnöke, akit pénteken a fellebbviteli bíróság döntésére kiengedték a fogdából, ahol március 10-i akciója miatt kiszabott tíznapi elzárását töltötte.

Javaslatára úgy döntöttek a politikai megmozdulás résztvevői, hogy május 6-ára, a Vlagyimir Putyin megválasztott elnök beiktatása előtti napra egymilliós felvonulást szerveznek.