Szabadon engedtek két brit újságírót Líbiában

2012.03.18. 23:13

Szabadon engedtek két korábban kémkedés gyanújával őrizetbe vett brit újságírót vasárnap Líbiában. A két férfit február végén elfogó milícia vezetője szerint líbiai dokumentumok és az izraeli hadsereg által használt felszerelések voltak az újságíróknál.

Szabadon engedtek vasárnap Líbiában két brit újságírót, akiket korábban - még február 22-én - kémkedés gyanújával vettek őrizetbe. A hírt a líbiai belügyminisztériumban tartott sajtóértekezleten jelentették be, amelyen a két - láthatóan fáradt, de jó egészségnek örvendő - brit állampolgár is részt vett.

Nicolas Davies újságíró és Gareth Montgomery-Johnson operatőr egy angol nyelven sugárzó iráni televízió, a Press TV számára forgatott Líbiában. A Tripolitól mintegy 200 kilométerre keletre fekvő Miszrátában csaptak le rájuk, majd a fővárosban tartották fogságban őket, kémkedés, illetve illegális határátlépés vádjával.

Faradzs as-Sveli, a briteket elfogó milícia parancsnoka még február közepén Tripoliban tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy emberei hivatalos líbiai dokumentumokat és az izraeli hadsereg által használt felszereléseket találtak a két férfinál. Emellett olyan videofelvételek is voltak náluk, amelyeken az látható, amint a két újságíró fegyvert használ. "Úgy gondoljuk, hogy kémek" - jelentette ki akkor as-Sveli.

A líbiai belügyminiszter helyettese, Omar al-Kadraui a vasárnapi sajtóértekezleten viszont azt közölte, hogy a két brit nem követett el bűncselekményt, ezért szabadon engedik őket. Az as-Sveli vezette milícia egyike annak a több tucatra tehető fegyveres csoportnak, amelyek részt vettek Moammer el-Kadhafi rendszerének megdöntésében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK