Csak Schwarzenegger nem jött össze a fogatlan Herkulesnek

Manohar Aich, 100 éves az indiai testépítő
Vágólapra másolva!
Fogatlanul is szívesen befeszíti legendás izmait India első nemzetközi hírű testépítőbajnoka. Az 1952-ben Mr. Universe címet elnyerő Manohar Aics a hétvégén ünnepelte századik születésnapját, és tavaly még napi rendszerességgel emelte a súlyokat. A hosszú élet titkát a vidámságban látja, egy dolgot sajnál csak, hogy még soha nem találkozott Arnold Schwarzeneggerrel.
Vágólapra másolva!

"Soha nem hagyom, hogy eluralkodjon rajtam bármilyen feszültség. Fiatalkoromtól kezdve meg kellett küzdenem a pénzért, de akármilyen helyzetbe kerültem is, mindig megtaláltam a boldogságot" - vallja Manohar Aics, az első indiai testépítő, aki Mr. Universe címet nyert. Az 1952-ben legjobb testépítőnek választott Aics a hétvégén volt százéves.

A születésnapját Kalkuttában gyerekei, unokái és ükunokái körében ünneplő férfin első pillantásra nem látszik élemedett kora, a beszámolók szerint az ünnepségen is szívesen lekapta pólóját, és befeszítette legendás izmait, ha megkérték, csak fogatlan mosolya árulta el, hogy benne jár a korban.

Pedig máig fiatalos hévvel vezeti edzőtermét, felügyeli a fiatal testépítőket, és segíti fiait, akik hagyományos indiai testkultúrával foglalkoznak. Energikusságának megőrzését részben annak tulajdonítja, hogy könnyedén fogadja a nehézségeket, emellett az egészséges táplálkozás híve: sok tej, gyümölcs, zöldség, rizs, lencse és hal szerepel a diétáján. Nem dohányzik, és soha ne ivott alkoholt - állítja.

Még tavaly is napi rendszerességgel tartott kilencvenperces edzéseket, de akkor egy kisebb szívroham miatt kénytelen volt felhagyni a súlyok emelgetésével, amit még 80 évvel ezelőtt kezdett el. Akkor lépett be a brit gyarmati hadsereg légierejébe, ahol egy brit tiszt mutatta meg, hogyan fejlesztheti súlyemeléssel a már akkor is impozáns izmait. Felettesei is elismerték a hadseregben fizikai kiképzőként dolgozó Aics kitartását, de ez nem akadályozta meg őket abban, hogy a magát India függetlensége mellett elkötelező testépítőt börtönbe csukják, miután felpofozott egy tisztet.

"A börtönben kezdtem komolyan a súlyemeléssel foglalkozni. Ez segített felkészülni a világbajnokságra" - idézte a százéves testépítőt az India Today indiai lap internetes kiadása. Állítása szerint a börtönben minden felszerelés híján is megtalálta a módját, hogy eddze a testét, gyakran napi 12 órán keresztül. Kitartása itt is meghozta gyümölcsét: a börtön vezetősége engedélyezte számára, hogy speciális étrendet kapjon, amellyel izmait fejleszthette.

Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

India 1947-es függetlenné válásakor szabadult, de csak nagyon szerényen tudtak megélni feleségével és négy gyerekével, akiket alig tudtak iskolába járatni. A testépítésre kevés pénz jutott, ezért alkalmi munkákat vállalt, hogy fejleszthesse magát. Első testépítősikerét 1950-ben érte el, amikor megnyert egy Mr. Herkules versenyt. Ekkor határozta el, hogy kipróbálja magát a londoni Mr. Universe versenyen.

Fellépésekből teremtette elő a pénzt, hogy eljuthasson a versenyre, 1951-ben nevezett először. Az eredetileg amatőr résztvevők számára szervezett verseny akkor volt kétéves. A zsűri a jelentkezők izomzatát, testük szimmetriáját, az izomcsoportok arányait méretét és kidolgozottságát pontozta. Aics ekkor még csak második lett.

Nem adta azonban fel, haza se utazott, hanem elhelyezkedett a brit vasútnál, és egy éven keresztül csak a következő megmérettetésre készült. 1952-ben első indiaiként nyerte el a Mr. Universe címet, amelyet még számos további követett. A következő években folyamatosan az első tíz között végzett, 1960-ban 47 évesen negyedik helyezést ért el, később számos hasonló ázsiai versenyen is aratott. Ekkoriban azzal kápráztatta el rajongóit, hogy 1500 oldalas könyveket tépett szét, és 300 kilogrammos súlyokkal végzett guggolásokat.

Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

Végigturnézta a világot különböző testépítő-show-kban, ereje és izomkontrollja is tiszteletet ébresztett, de alacsony termete miatt előszeretettel emlegették és emlegetik zseb-Herkules néven. Nagy sikert aratott, amikor egyik tanítványával úgy pózoltak együtt a színpadon, hogy ő a tanítvány vállán állt.

Testépítő-bajnoki karrierje után sikeres edzőtermet alapított, ahol több izombajnokot is kinevelt. Ő bábáskodott Satya Paul felett, aki nyolcszor lett India legjobb testépítője, 1988-ban pedig Premcsand Dogra megismételte mestere sikerét: őt is Mr. Universe-nek választották.

Az életben a legfőbb dolognak a vidámságot tartó Aics csak egy dolgot sajnált születésnapján, hogy még soha nem találkozhatott Arnold Schwarzeneggerrel. Aics ugyanis nagy rajongója az osztrák izompacsirta filmjeinek. Azt mondja: "Nagyon tetszenek a hihetetlen akciók."