Átvették a hatalmat a lázadók Maliban

Vágólapra másolva!
Az elnöki palota elfoglalása után a lázadó katonák csütörtökön bejelentették Maliban, hogy feloszlatták az állami intézményeket, felfüggesztették az alkotmányt, és véget vetettek a "hozzá nem értő rezsimnek". Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésen foglalkozik a Maliban kialakult helyzettel.
Vágólapra másolva!

Kijárási tilalmat rendeltek el Maliban a zendülő katonák, akik az éjjel elfoglalták az elnöki palotát, az állami tv-t, a rádiót, és átvették a hatalmat. Az intézkedést Amadou Sanogo százados jelentette be az észak-afrikai ország fővárosában, Bamakóban. A tiszt a vezetője a Nemzeti Bizottság a Demokrácia és az Állam Helyreállításáért (CNRDRE) nevű juntának. A zendülők felfüggesztették az alkotmányos rendet.

Szóvivőjük, Amadou Konaré főhadnagy a rádióban és a tv-ben beolvasott rövid közleményben kijelentette, azért léptek föl, mert az Amadou Toumani Touré vezette rezsim alkalmatlan arra, hogy kezelje a Mali északi részén kialakult válságot.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a legmélyebb aggodalmának adott hangot, és felszólította a feleket, hogy békésen, demokratikus módon rendezzék a konfliktust. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa - amely szintén nyugalomra intett - csütörtökön rendkívüli ülésen foglalkozik a Maliban kialakult helyzettel.

A lázadó katonák szerda este foglalták el az elnöki palotát Bamakóban. Előzőleg megrohanták az állami rádió épületét. Az összecsapásokhoz az a hadjárat vezetett, amelyet a hadsereg a tuareg lázadók ellen folytat január közepe óta. A katonák ugyanis arra panaszkodtak, hogy nincs elég fegyverük a hatékony harchoz. Amikor például szerda reggel a védelmi miniszter a főváros közelében lévő támaszpontot kereste fel, az ott állomásozó katonák a levegőbe tüzelve fogadták. Ennek nyomán azonnal szigorították az elnöki palota védelmét. A hadsereg ellenez mindenféle esetleges párbeszédet a lázadókkal. Maliban egy hónapon belül tartottak volna elnökválasztást.