Börtönön belüli börtönben töltheti életét a norvég tömeggyilkos

Vágólapra másolva!
Egy norvég zárt intézetben már dolgoznak "egy börtönön belüli börtön" létrehozásán, ahhoz azonban, hogy a 77 embert meggyilkoló Anders Behring Breivik élete végéig ott maradjon, a bíróság és a norvég parlament döntésére is szükség van.
Vágólapra másolva!

A norvég kormány törvényjavaslattal akarja elérni, hogy a tömeggyilkossággal vádolt Anders Behring Breivik élete végéig bezárva maradjon - jelentette a norvég TV2. "Egy páciens saját biztonsága érdekében bezárva maradhat egy kezelőintézetben addig, amíg a rendőrség feltételezi annak veszélyét, hogy valaki megtámadhatja" - közölte a csatorna. A norvég televízió szerint a kormány április közepén nyújtja be szavazásra a parlamentnek a törvényjavaslatot.

Breivik bevallotta, hogy tavaly július 22-én két merényletet követett el, Oslóban és Utöya szigetén, amelyekben összesen 77 embert gyilkolt meg. A merénylőről készült első szakvélemény gyengeelméjűnek nyilvánította, amelyet védőjével együtt megtámadott. A második pszichológiai vizsgálat szerdán zárult le. Ha a bíróság elfogadja, hogy elmebeteg, akkor börtön helyett zárt intézet vár rá.

Ha a kormány javaslatát megszavazza az oslói parlament, akkor a zárt intézeten belül alakítanak majd ki egy saját, külön zárkát Breiviknek, ahogyan az intézet igazgatója nyilatkozott, már dolgoznak "egy börtönön belüli börtön" létrehozásán.

A norvég ügyészség egyébként március elején vádat emelt "terrorista cselekedetek" és "szándékos emberölés" címén Breivik ellen. Az ügyészek közölték, hogy először olyan ítéletet szeretnének elérni, amely pszichiátriai kezelést ír elő a tömeggyilkos számára. Ám később a börtönbüntetés is szóba jöhet, ha egy majdani újabb szakértői vizsgálat azt állapítaná meg, hogy a férfi mégis beszámítható.