Megtiltották az EU-országokba utazást Aszad feleségének

Vágólapra másolva!
Nem utazhat az Európai Unió országaiba a szíriai elnök 36 éves felesége - döntöttek pénteken az uniós külügyminiszterek. Aszma el-Aszad vagyonát is zárolták, így már tizenkettőre nőtt azon szíriai vezetők száma, akik ellen szankciókat léptetett életbe az unió.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió külügyminiszterei utazási tilalmat és a vagyona befagyasztását rendelték el pénteken a szíriai elnök Egyesült Királyságban született felesége ellen - írja a brit BBC csatorna online oldala diplomáciai értesülésekre hivatkozva. Aszma el-Aszad a között a 12 szíriai között van, akik ellen már életbe léptettek bizonyos szankciókat. Az egyelőre nem világos, hogy az utazási tilalom azt is meggátolja-e majd, hogy a nő belépjen az Egyesült Királyságba.

A most 36 éves Aszma szíriai származású, de élete nagy részét Nyugat-Londonban töltötte, és a BBC szerint nem játszott jelentősebb szerepet a férje által fenntartott rezsimben. Idén februárban arról írt a brit Timesnak, miért gondolja, hogy továbbra is férje a megfelelő ember Szíria vezetésére. Múlt héten aktivisták nyilvánosságra hoztak Aszad és felesége közötti 3000 magánlevelet. Az egyelőre nem hitelesített üzenetekben arról is szó esik, hogy Aszma el-Aszad hogyan vásárolgatott a netről luxustermékeket, miközben javában zajlott a szíriai felkelés.

Az Európai Unió külügyminiszterei pénteken Szírián kívül az Iránnal, valamint a Fehéroroszországgal szembeni szankciók megszigorításáról is döntöttek. Iránban az eddigi 61 mellé 17 további személy került fel az EU vízumtilalmi listájára. Olyan emberekről van szó, akik vezető szerepet játszottak ellenzékiekkel szembeni erőszakos hatalmi fellépésben. Emellett a fehérorosz rezsimre vonatkozó, eddig több mint kétszáz nevet tartalmazó vízumtilalmi listát 12 további személlyel bővítették. A szankciók a beutazási tilalmak mellett az unió területén elérhető javak befagyasztására is vonatkoznak.

A szíriai helyzetről szóló összes cikkünket itt olvashatja.