Megússzák a kegyetlenséget Kremsmünster szadista papjai

horrorkolostor, a Kremsmünster apátság 40 diákja tesz panaszt
Vágólapra másolva!
Tárgyakat dugtak a diákok végbelébe, rendszeresen verték és szexuálisan zaklatták őket az ausztriai kremsmünsteri apátságban - állítja a Profil című osztrák lap a birtokába jutott nyomozati iratokra hivatkozva. A szadista visszaélésekkel gyanúsított tizenkét pap közül tizenegy biztosan megússza. Az állítólagos áldozatok szerint a papok úgy bántak velük, mint a nácik, feljelentést tenni pedig nem mertek, mert az apátság befolyása a rendőrségig is elért.
Vágólapra másolva!

Panaszt tesz a kremsmünsteri apátság 40 diákja az intézményben évtizedekig tapasztalható visszásságok miatt - írja a Profil című osztrák hetilap. A Profil szerint a kilencvenes évekig a kremsmünsteri bencés apátság több száz kolostori diák számára maga volt a pokol, miután naponta erőszakoskodtak velük az ott lakók, szexuálisan kihasználták, érzelmileg felőrölték őket.

A felső-ausztriai Kremsmünsterben, közvetlenül a tanácsháza mögötti téren áll az apátság. "A kolostor polipként foglalja el a helyet" - idézi a Profil a 46 éves Jürgen Öllingert, aki állítása szerint éveken át szexuális zaklatásnak és testi bántalmazásnak volt kitéve az apátságban. Öllinger ma evangélikus pap Villachban.

A kolostor szellemi és gazdasági befolyása hosszú ideig mindent elfedett - állítja a lap. Így történhetett meg, hogy bár a diákok naponta szereztek sérüléseket, és szenvedtek a kegyetlen bánásmód miatt, feljelentést egyetlen esetben sem tettek. Eljárás többször indult, de sosem vezetett eredményre. Ha egy tanítvány anyja testi sértés miatt feljelentést akart tenni, a lap szerint a csendőrség nem intézkedett.

Még 2010-ben is elutasított a stájerországi tartományi bíróság egy ügyészségi kérelmet, amely az apátsági kolostor és gimnázium három feltételezett erőszaktevője ellen irányult. Az ügyészség az elutasítás elleni panaszában azt írta, hogy "az ez idáig tabuként kezelt probléma feldolgozása társadalmi érdek".

Forrás: Wikimedia Commons
Az állítólagos áldozatok szerint a papok úgy bántak velük, mint a nácik

A kolostorban történteket vizsgáló nyomozás másfél éve kezdődött egy blogbejegyzés miatt indult vita után. Negyven áldozatot hallgattak meg, és olyan megrázó jegyzőkönyveket vettek fel, amelyek hitelességét még a 12 gyanúsított ügyvédei sem kérdőjeleztek meg - írja a Profil. A 12 gyanúsított közül azonban 11 esetében megszüntették az eljárást, mivel a bűncselekmények elévültek. Az egyetlen ügy, amelyet a Profil ügyészségi forrásai szerint mindenképpen végig akarnak vinni, a ma 78 éves Alfons August Mandorfer atya ellen folyik, aki 1970-től 1996-ig volt a kollégium vezetője. Az ügyészség jelenleg a pszichológiai szakvéleményre vár, hogy kiderüljön, maradandó károsodást szenvedtek-e az áldozatok. Ez ugyanis meghosszabbítaná az elévülési időt, és így büntethetővé válna a szerzetes.

A Focus cikkétől részben eltérő információt közölt pénteken Andreas Pechatschek, a steyri államügyészség szóvivője. A Nachrichten.at hírportálnak azt mondta: összesen öt kolostori alkalmazottal szemben folytatnak eljárást hivatali visszaélés, kiskorú sérelmére elkövetett szexuális zaklatás és szándékos testi sértés miatt. Legutóbb, csütörtökön egy P. atyaként emlegetett szerzetes önfeljelentését kapták meg. Az ügyészségi szóvivő ugyanakkor megerősítette azt is, hogy elévültek a bűncselekmények.

"A rendszer megtört" - idézi a lap Öllingert. "Az erőszak százával tett tönkre minket gyermekként. Ötven áldozat beszél ma, de sokakat ismerek, akik leírhatatlanul szenvednek, de egy szót sem szólnak" - mondta a férfi. A Profil birtokába került 1200 oldalnyi nyomozati anyag szerint az áldozatok koncentrációs táborhoz hasonlították a létesítményt. A nyomozati anyagok szerint a tíz-tizenkét éves áldozatoknak le kellett térdelniük, mielőtt bántalmazták őket. Osztálytársaik hiába zokogtak, a nevelő nekik is megparancsolta, hogy ütlegeljék őket.

Az áldozatok egyike a rendőrségi kihallgatásán elmondta, hogy az igazgató irodájában nézni, ahogy az intézmény vezetője maszturbál, kifejezetten megkönnyebbülés volt, összehasonlítva a kegyetlen testi erőszakkal, amelyet szintén el kellett tűrniük. Mások arról számoltak be, hogy K. szerzetes "vágytól kiguvadó szeme" előtt kellett meztelenül tornagyakorlatokat végezniük, de a szerzetes a tanulók nemi szervét is simogatta. Az áldozatoknak arról is be kellett számolniuk, hogy izgatónak találják-e a zaklatást.

Az ügyészség az osztrák lap szerint kiemelten foglalkozik Alfons atyával, a 78 éves August Mandorferrel, aki 1970-től 1996-ig volt kollégiumvezető, prefektus, valamint zenetanár az intézményben. Alfons atya a Profil szerint egy pisztolyt és egy puskát tartott illegálisan, és ezekkel fenyegette a gyerekeket. Alfons Mandorfert többek között kényszerítéssel, kínzással, kiskorúak, fiatalkorúak vagy védekezésre képtelenek elhanyagolásával, fegyvertartási törvény megszegésével gyanúsítják.

Ambros Ebhart, a kolostor jelenlegi apátja már korábban bocsánatot kért az áldozatoktól, és felmentett a hivatalából öt rendtagot. A rend kártérítést is fizetett, de ennek összegét nem hozták nyilvánosságra. Február végén pedig bejelentették, hogy fokozatosan bezárják a kremsmünsteri bentlakásos iskolát. Igaz, a hivatalos indoklás szerint ez nincs összefüggésben a zaklatás vádjával, inkább gazdasági okai vannak: az internátusba ma már csak 12 diák jár.

A Profil közölt néhány, az áldozatoktól származó beszámolót is.

Gustav A.: "Alfons atya azzal fenyegetőzött, hogy hozza a puskát, ha például valaki hamisan énekelt a kórusban... A szobájába hívott, és megmutatta a fegyvert. Gyerekek voltunk, a fegyver lenyűgözött, és kíváncsivá tett. Megkérdeztem tőle, hogy megfoghatom-e a fegyvert, és a kezembe nyomta. Más napokkal ellentétben ekkor inkább kedvesnek tűnt."

Karl B.: "Mondvacsinált ürüggyel bántalmazott, például, ha túl gyorsan mentem a folyosón, vagy ha az asztali áldás után késve érkeztem az evéshez, vagy ha valamelyik kedvence panaszkodott rám. Pofont adott, ököllel ütlegelt, és megrúgott. Amikor már a vécéajtó előtt, a földön feküdtem, még többször belém rúgott. Az összetört szemüvegemet pótolta."

Karl W.: "Mandorfer atyáról és K. atyáról annyit tudok mondani, hogy ők ketten naponta ütöttek gyerekeket. Kínzás, alvás- és ételmegvonás is volt. Tudomásom szerint más gyerekek is súlyosan megsérültek."

Franz D.: "Nem tudom szavakba önteni, amit Alfons atya tett velem. Újra és újra testi és lelki erőszakot alkalmazott. Alfons atya egyes tanulókat szabad prédának titulált. Ez azt jelentette, hogy ezeket a tanulókat büntetlenül lehetett bántalmazni."

Herbert K.: "Tanúsíthatom, hogy az én időmben legalább 50-60 gyereket bántalmazott Alfons atya. Gyakran mondta: 'Hé, te zsidó, hozom a puskát, és lelőlek!' Úgy hiszem, hogy ő egy öreg náci volt. A tányérok, amikből ennünk kellett, a náci időkből származtak, és horogkeresztekkel voltak díszítve."

Eduard D.: "Tizenöt éves voltam. Vagy állva, vagy az ölébe ülve levetkőztetett. Ezután orálisan közösült velem az orgazmusig. A szájába kellett lövellnem, és ő lenyelte a spermát... Emlékszem arra, hogy gyakran megesett, hogy orális közösülés közben egy 10-15 centiméter hosszú tárgyat helyezett a végbélnyílásomba, és ide-oda mozgatta. Nekem is bele kellett nyúlnom a nadrágjába, és az izgalomban lévő péniszét markolászni, egészen az orgazmusig. Emiatt különleges helyzetem volt, és jól ment a sorom. Annak idején ezt nem bántalmazásként éltem meg... Ezek nem tanárok, hanem szadisták voltak, akik tökéletes környezetet találtak ahhoz, hogy kiélhessék magukat."