Saját eszközeivel szállna be a pápa a mexikói drogháborúba

A Pápa látogatása Mexikóban, XVI. Benedek első Latin-Amerikai útja
Vágólapra másolva!
Háromnapos mexikói látogatásra érkezett pénteken XVI. Benedek pápa. A katolikus egyházfő érkezése előtt arról beszélt, hogy az egyháznak is szerepet kell vállalnia a Mexikóban dúló drogháború megállításában, és le kell lepleznie a kábítószer-kereskedelem gonoszságát.
Vágólapra másolva!

Hatalmas ünneplés közepette érkezett meg pénteken Mexikóba XVI. Benedek pápa, akit tízezres tömeg köszöntött az országban tett első látogatásán. A brit Guardian beszámolója szerint a világ második legnépesebb katolikus országában a pápát minden korábbi utazásánál nagyobb pompával és lelkesedéssel fogadták. A reptéren Felipe Calderon elnök gyerekek gyűrűjében köszöntötte, a tömeg pedig az egész városon keresztül tömött sorokban várta az utcákon végigvonuló pápamobilt.

XVI. Benedek a repülőgépből kiszállva rövid beszédet mondott az éljenzőknek arról, hogy a hit, a remény és a szeretet zarándokaként érkezett a latin-amerikai országba. "Imádkozni fogok azokért, akik szükséget szenvednek, különösen azok, akik a régi és új ellentétek, konfliktusok vagy az erőszak bármely formája miatt szenvednek" - mondta.

A drogháború a fő téma

Az erőszakról már első szavaiban megemlékező pápától Mexikóban sokan várják, hogy látogatásával felhívja a figyelmet az országban dúló drogháború szörnyűségeire. Az egyházfőt köszöntő tömegben is több erre utaló feliratot lehetett látni pénteken: "Kérünk, imádkozz, hogy az erőszak véget érjen, és újra béke legyen" - állt az egyiken.

A táblát tartó fiatalok a Reuters hírügynökségnek azt mondták, hogy az erőszak Mexikó legnagyobb gondja. "Sok fiatal inkább csatlakozik a bűnszervezetekhez ahelyett, hogy harcolna ellenük. A pápa azért jött el hozzánk, hogy megmentse a fiatalokat" - mondta a hírügynökségnek egy katolikus ifjúsági szervezet 16 éves tagja.

Leleplezni a gonoszt

XVI. Benedek érkezése előtt a pápai repülőgépen újságíróknak azt ígérte, hogy az egyház segíteni fog lerántani a leplet a drogkereskedelem gonoszságáról. "Meg kell tennünk mindent, hogy felvegyük a harcot ezzel a pusztító gonosszal, amely az emberiséget és a fiatalokat fenyegeti" - mondta az egyházfő. "Az egyház dolga, hogy az emberek lelkiismeretére apelláljon, és megtanítsa őket, hogyan kell vállalniuk az erkölcsi felelősséget. Le kell leleplezi a gonoszt, a pénz bálványozását, a hamis ígéreteket, a hazugságokat és a csalást, amelyet a drogok megtestesítenek - tette hozzá.

Mexikóban hosszú évek óta tombol az erőszak a rivális drogkartellek és a kormányerők között. A drogháború 2006-ban durvult el végleg, amikor a jelenlegi elnök a hadsereget is bevetette a kartellek ellen. A kartellek az általuk uralt területeken rendszeresen ölnek meg civileket, az erőszaknak az elmúlt öt évben legalább ötvenezer áldozata volt. A mexikói drogháború szörnyűségeiről az [origo] korábbi riportjaiban, itt olvashat.

Forrás: AFP/Yuri Cortez