Letartóztatták a toulouse-i merénylő bátyját

Vágólapra másolva!
A francia államügyészség vasárnap letartóztatta a toulouse-i merénylő bátyját, mert a gyanú szerint segítséget nyújtott a zsidó iskolánál lövöldöző öccsének. Rendőrségi források szerint a férfi részt vett annak a motorkerékpárnak az ellopásában, amelyet a gyilkos használt.
Vágólapra másolva!

A francia államügyészség letartóztatásba helyezte vasárnap a toulouse-i merénylő bátyját azzal a komoly gyanúval, hogy cinkosa volt öccsének a hét ember megölésében, és ezzel összefüggésben terrorcselekmények elkövetésére irányuló összeesküvésben.

A párizsi ügyészség közölte, a 29 esztendős Abdelkader Merah vasárnapi kihallgatása során olyan bizonyítékok merültek fel ellene, amelyek miatt indokolt a letartóztatása. Merah-t lopással is gyanúsítja az ügyészség, rendőrségi források szerint a férfi részt vett annak a motorkerékpárnak az ellopásában, amelyet a gyilkos, Mohamed Merah használt, amikor hét embert agyonlőtt. A merénylő korábban azt állította, hogy egyedül felelős az áldozatok haláláért.

A 23 éves Mohamed Merahot csütörtökön lőtték le harmincórás kommandós ostrom után, toulouse-i házánál. Az algériai származású, de francia állampolgár merénylőt hét ember meggyilkolásával gyanúsítják. Hétfőn a rendőrség szerint ő lövöldözött egy toulouse-i zsidó iskolánál, ahol végzett három gyerekkel és egy rabbival, korábban pedig megölt három katonát Toulouse-ban és a közeli Montaubanban.

A rendőrség szerdán a merénylő anyját és bátyját is őrizetbe vette, utóbbit élettársával együtt. Az anyát szombatra virradóra szabadon bocsátották. Az idősebb testvért Párizsban hallgatták ki. Abdelkader ekkor kijelentette, hogy büszke az öccse által elkövetett gyilkosságokra.

Abdelkader Merah-t vasárnap reggel kihallgatta egy terrorügyekkel foglalkozó bíró, akinek a feladata dönteni az esetleges vádemelésről és a gyanúsított előzetes letartóztatásáról. A férfi élettársát szabadon engedték. Abdelkader személye nem ismeretlen az ügyészség számára, mióta 2007-ben dzsihadista fegyvereseket segített Irakba csempészni.