Nem akar észak-koreai műholdat Obama

Vágólapra másolva!
Észak-Korea fegyverkezési célból kíván műholdat felbocsátani Barack Obama amerikai és Ri Mjong Bak dél-koreai elnök szerint, ezért vasárnap követelték, hogy tegyen le erről a szándékáról. Obama figyelmeztette Kínát is, hogy szerinte szigorúbban kellene megítélnie a phenjani magatartást.
Vágólapra másolva!

Leplezett ballisztikusrakéta-kísérletnek tartja az amerikai és a dél-koreai elnök azt, hogy Észak-Korea műholdat akar felbocsátani az űrbe. A dél-koreai látogatáson tartózkodó Barack Obama és vendéglátói szerint a műholdfelbocsátás valódi célja az, hogy Észak-Korea képessé váljon észak-amerikai célpontok elleni nukleáris rakétatámadásra.

Phenjanban nemrég közölték, hogy Kim Ir Szen egykori észak-koreai vezető születésének április 15-i századik évfordulója tiszteletére nagy hatótávolságú rakétával műholdat bocsátanak fel. A legfrissebb hírek szerint a rakéta fő egységét már el is vitték az indítóhelyül szolgáló, az ország északi részén lévő bázisra.

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök a Barack Obamával folytatott megbeszélés utáni közös sajtóértekezleten "a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető provokációnak" nevezte a tervezett rakétafelbocsátást, és követelte, hogy Észak-Korea haladéktalanul mondjon le róla. Barack Obama arra figyelmeztette Phenjant, hogy ha ragaszkodik terve végrehajtásához, azzal azt kockáztatja, hogy nemzetközileg még jobban elszigetelődik.

"Észak-Korea semmit nem ér el fenyegetéssel és provokációval" - jelentette ki az amerikai elnök, s figyelmeztetett arra, hogy a műholdfelbocsátás veszélybe sodorhatja azt a februári megállapodást, amely szerint az Egyesült Államok élelmiszersegélyt nyújt Észak-Koreának, az pedig cserébe felhagy a fegyverkezési célú urániumdúsítással.

Az amerikai elnök hangsúlyozta azt is, hogy Észak-Korea egyetlen szövetségesének, Kínának szigorúbban kellene megítélnie a phenjani magatartást. "Hiszem, hogy Kína nagyon őszinte, amikor azt mondja, hogy nem akar nukleáris fegyverrel rendelkező Észak-Koreát látni. Kitartóan kell azonban cselekedni azért, hogy ez így is legyen" - fogalmazott Obama.