Csak engedéllyel utazhatnak külföldre a szíriai férfiak

Vágólapra másolva!
Tilos a sorozóbizottságok engedélye nélkül külföldre utazniuk a 18 és 42 év közötti szíriai férfiaknak. A rendelet hétfőn már hatályba is lépett, több szíriai férfit is visszafordítottak a libanoni határról.
Vágólapra másolva!

A külföldre utazni szándékozó 18 és 42 év közötti szíriai férfiaknak a jövőben engedélyt kell kérniük a hatóságoktól - jelentették hírportálok. "A 18 és 42 év közötti férfiaknak tilos (külföldre) utazniuk a sorozóbizottságok előzetes engedélye nélkül" - adta hírül az al-Iktiszádi című újság internetes változata, amely az intézkedés indoklására nem tért ki. A rendelkezés általában csak a katonai szolgálatot le nem töltött személyekre vonatkozik. A hatóságok az intézkedést már érvényesítik a határátkelőkön, "a libanoni határon lévő Dzsídében utasokat fordítottak vissza" - írja az internetes oldal időpont megjelölése nélkül.

A Syria-News című, a hatalomhoz közel álló hírportál a sorozóbizottságokra hivatkozva szintén beszámolt a hatósági döntésről, amelyet "átmeneti jelleggel" érvényesítenek, hangsúlyozva, hogy az utazási engedélyeket egy évig meg lehet hosszabbítani. A hírportál szerint korábban volt már hasonló intézkedés érvényben, majd később eltörölték.

Szíriában egy éve példa nélküli tiltakozó megmozdulás folyik Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen, amely vérbe fojtja a tüntetéseket. A hatóságok által terrorista csoportoknak tulajdonított erőszakos cselekményekben a Szíriai Emberi Jogok Megfigyelő Csoportja emberjogi szervezet szerint több mint 9100-an haltak meg tavaly március 15. óta.

A választások elhalasztását kérték

A szíriai parlament arra kérte hétfőn Bassár el-Aszad államfőt, hogy halasszák el a május 7-ére kitűzött parlamenti választásokat - adta hírül a SANA hivatalos hírügynökség. "A népi gyűlés a hétfői ülésén kérte az elnököt, hogy fontolja meg a törvényhozási választások későbbi időpontra történő elhalasztását, hogy konszolidálni lehessen az átfogó reformok megvalósítását" - jelentette a SANA.

Aszad március közepén - a rendszere elleni tiltakozó mozgalom idején - jelentette be, hogy május 7-én parlamenti választásokat tartanak, és a szíriai hatóságok nemrégiben közölték, hogy március 28-áig meghosszabbították a jelöltállítás határidejét.

Az Aszad távozását követelő ellenzék már elutasította a választást, amelyet emberjogi aktivisták és a nemzetközi közösség is bohózatnak minősítettek. Ez a szavazás a harmadik parlamenti választás lenne Bassár el-Aszad hatalomra kerülése óta. A legutóbbi választásokon, 2007 áprilisában a kormányzó Baasz által vezetett Haladó Nemzeti Front pártszövetség a képviselői helyek többségét szerezte meg a 250 fős törvényhozásban.