Így temették el a magyarbarát tongai királyt

Vágólapra másolva!
Fűszoknyás polinéz férfiak vitték a hátukon a kriptáig a tongai király koporsóját, amikor kedden végső nyugalomra helyezték országa fővárosában, Nuku'alofában. A magyarokért rajongó óceániai uralkodót, V. George Tupout ezrek gyászolták, és katonai rezesbanda fújta a búcsúindulót a temetéséhez. Képek a király temetési szertartásáról.
Vágólapra másolva!

Eltemették kedden V. George Tupout, a csendes-óceáni Tonga múlt héten elhunyt királyát. A Magyarországért tett szolgálataiért 2011-ben Budapesten is kitüntetett uralkodót gyászolók ezrei kísérték utolsó útjára Tonga fővárosában, Nuku'alofában, mielőtt zászlóval letakart koporsóját a királyi kriptában végső nyugalomra helyezték.

A király koporsóját fekete inges, fűszoknyás polinéz férfiak cipelték végig a városon hatalmas, fából tákolt emelvényen, a menet élén katonai fúvószenekar zenélt. A városban a BBC tudósítása szerint több ezer ember gyászolta az uralkodót, a gyászszertartáson során keresztény és bennszülött rítusok is helyet kaptak. A temetés után Tongán három hónapos nemzeti gyászt tartanak.

V. George Tupou március 18-án, 63 évesen hunyt el egy hongkongi kórházban, holttestét hétfőn hozták haza Nuku'alofára. Az agglegény királynak nem volt fia, ezért öccse, Tupouto'a Lavaka koronaherceg fogja követni a trónon. Az elhunyt király magyar kapcsolatairól itt, haláláról itt olvashat bővebben, Magyarország és Tonga diplomáciai közeledéséről pedig itt talál részleteket.

Forrás: AFP/Torsten Blackwood
A temetés képeiért kattintson a fotóra!