Kenyából vittek haza egy korrupt román képviselőt

Vágólapra másolva!
A gyanú szerint elkobzott telkekkel üzletelt a kormányzó párt volt képviselője.
Vágólapra másolva!

Bukarestbe szállították azt a független román parlamenti képviselőt, aki Afrikába menekült, amikor értesült arról, hogy bűnszövetkezetben való részvétel gyanújával megvonják mentelmi jogát.

Utóbbit március 20-án szavazta meg a képviselőház, két nappal később pedig a legfelső bíróság előzetes letartóztatási parancsot adott ki a képviselő ellen. Közben kiderült, hogy Boldea már március 17-én elhagyta az országot, és Afrikába menekült.

A képviselő ellen nemzetközi elfogató parancsot adtak ki, zárolták vagyona egy részét, Traian Basescu államfő pedig úgy nyilatkozott: jobb lenne, ha román hatóságoknál adná fel magát, és nem raboskodna hosszú ideig külföldön, amíg kiadatása elintéződik. Ezek után a szökésben lévő képviselő önként jelentkezett Románia kenyai konzulátusán, Nairobiban.

Mihail Boldea tavaly októberig a bukaresti kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PDL) képviselője volt, kilépése után függetlenként folytatta tevékenységét a törvényhozásban. A vádhatóság szerint együttműködött egy olyan bűnszövetkezettel, amely büntetőperekben elkobzott telkeket játszott át tagjainak.

A képviselőt rendőri kísérettel, egy KLM géppel szállították Bukarestbe, ahol a teherportán keresztül vitték az ügyészségre. Az iratok tanulmányozása után nyomban le is tartóztatták, majd Galati-ra szállították.