Az eddigi vádlottak közül a legmagasabb rangú katolikus pap ellen indult per pedofília eltussolása miatt az Egyesült Államokban. A vád szerint William Lynn prelátus gyerekek ezreit tette ki a szexuális zaklatás veszélyének. A pedofíliaperek miatti kárpótlások eddig nyolc püspökséget juttattak csődbe az USA-ban.

A papi pedofília elkendőzésének ügyében megkezdődött az eddigi legmagasabb rangú amerikai katolikus egyházi tisztségviselő elleni per kedden Philadelphiában.

William Lynn prelátust gyerekek jólétének veszélyeztetésével és összeesküvéssel vádolják, amiért eltussolta a papi pedofília eseteit. A 61 éves Lynnt, aki 1988 és 2003 között Anthony Bevilacqua philadelphiai bíboros érsek titkára - gyakorlatilag az egyházmegye személyzeti főnöke - volt, az ügyész a nyitó tárgyaláson titkok őrzőjének nevezte. Jacqueline Coelho kerületi ügyész szerint a férfi fedő alatt akarta tartani a botrányt.

Lynnek négy vádlott-társa van, köztük egy 49 éves pap, James Brennan, akit gyerekek megrontásával vádolnak, illetve a reverendájától megfosztott Edward Avery. Avery, aki bűnösnek vallotta magát egy 10 éves ministránsfiú 1999-ben történt szexuális zaklatásában, a jövő héten jelenik meg a törvényszék előtt. A botrányban szintén érintett egyik pap és az érsekségi iskola egyik volt tanára elleni pert egy későbbi időpontra tűzték ki.

"Az elmúlt két évtizedben Lynn szó szerint gyerekek ezreit tette ki a szexuális zaklatás veszélyének azáltal, hogy ismert gyerekmolesztálók gondjaira bízta őket" - állította a nagyesküdtszék, amely 2011 januárjában vádolta meg a prelátust. A per precedensértékű lehet.

A nagyesküdtszék rámutatott, hogy az ellenük felhozott "hiteles" vádak ellenére 37 pap továbbra is hivatalban van. Justin Rigali philadelphiai érsek tavaly márciusban közülük 24-nek felfüggesztette a papi szolgálatát. Az intézkedés Rigali közleménye szerint további öt papot is érintett volna, akik közül azonban egy már visszavonult, kettőt munkaképtelennek nyilvánítottak, további kettő pedig már nem tartozik a philadelphiai egyházmegye kötelékébe.

Az Egyesült Államokban a katolikus egyház magasabb rangú tisztségviselői elleni bírósági eljárások peren kívüli megállapodással zárultak, így gyakorlatilag elejét vették annak, hogy a vádlottak nyílt tárgyaláson feleljenek az ellenük felhozott vádakra. A pedofíliaperek miatti kárpótlások eddig nyolc püspökséget juttattak csődbe, a legutóbb a milwaukee-it és a wilmingtonit.