Rakétapajzsot telepítene az USA Ázsiába és a Közel-Keletre is

Vágólapra másolva!
Arab és távol-keleti szövetségeseit is modern rakétapajzsokkal fegyverezné fel az Egyesült Államok, amely így védené ki az Irán és Észak-Korea által fejlesztett rakétákat. A kedden bejelentett tervnek valószínűleg Oroszország és Kína sem fog örülni, mivel egyik nagyhatalom sem látja szívesen az amerikai rakétákat a szomszédjában.
Vágólapra másolva!

A Kelet-Európába tervezett rakétapajzshoz hasonló rakétarendszereket telepítene az USA Ázsiában és a Közel-Keleten is - jelentette ki az amerikai védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője. Az új rakétapajzsokkal az Egyesült Államok szövetségeseinek, az Arab-öböl menti országoknak, valamint Japánnak és Dél-Koreának a védelmét szeretnék garantálni.

A terv tovább bonyolíthatja az Egyesült Államok Oroszországgal és Kínával fennálló viszonyát. A két nagyhatalom ugyanis attól tart, hogy a rakétapajzs ellenük irányul, és miatta felborul a hatalmi egyensúly a térségekben. Bár Washington azt állítja, hogy a rakétákkal Irán és Észak-Korea fenyegetését szeretnék kivédeni, Oroszország és Kína attól tart, hogy a pajzs az ő rakétáik ellen is bevethető lesz.

Az új rakétapajzsok telepítésének terve azért került napirendre, mert az USA attól tart, hogy Észak-Korea vagy Irán nagy hatótávolságú rakétákat fejleszt ki. Észak-Korea áprilisban készül egy ballisztikus rakéta kilövésére, amely állítása szerint egy műholdat állítana bolygó körüli pályára, külföldi elemzők szerint azonban valójában egy nagy hatótávolságú rakétateszt lesz. Az USA által telepített pajzsok segíthetnek megvédeni Phenjan és Teherán szomszédait a fenyegetésektől, és az USA-t is megvédhetik minden olyan jövőbeni nagy hatótávolságú rakétától, amelyet ezek az országok kifejleszhetnek - mondta Madelyn Creedon, az amerikai védelmi minisztérium helyettes államtitkára egy a rakétákról tartott konferencián.

A politikus szerint az ázsiai pajzs telepítéséről Japánnal, Ausztráliával és Dél-Koreával fognak tárgyalni. A pajzs mintája az Európában tervezett rendszer lesz, amely Lengyelországban és Romániában telepített elfogórakétákból, egy török radarállomásból, valamint Spanyolországban horgonyzó, rakéták kilövésére alkalmas Aegis rombolókból áll majd.

Kína valószínűleg ellenezni fogja, hogy amerikai rakétákat telepítsenek a közvetlen szomszédjában - idézte a bejelentés után Riki Ellison rakétavédelmi szakértőt a Reuters. Oroszországnak már most is komoly nézeteltérése van az USA-val az európai pajzs miatt, amely legutóbb hétfőn került szóba Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök között.