A halálos dózis tízszerese a sugárzás Fukusimában

Vágólapra másolva!
Csak különleges berendezések kifejlesztésével bontható le az egy éve megsérült fukusimai atomerőmű kettes reaktora. Keddi mérések szerint a reaktoron belül a vártnál nagyobb a sugárzás, és még rosszabb állapotban lehet az erőmű másik két reaktora.
Vágólapra másolva!

Még mindig életveszélyesen nagy a sugárzás a fukusimai atomerőmű egyik megrongálódott reaktorában, és a becsültnél kevesebb hűtővíz van benne - derült ki a reaktor belsejében végzett újabb vizsgálat során, ami ismét kételyeket ébresztett az erőmű stabil állapotával kapcsolatosan. Az erőműben komoly károkat okozó, egy évvel ezelőtti földrengés és szökőár óta most másodszor vizsgálták meg belülről az erőmű kettes számú reaktorát: egy apró videokamerát, hő- és sugárzásmérőt, illetve vízszintmérőt juttattak a belsejébe.

A keddi mérésekből arra lehet következtetni, a kár oly nagy, hogy különleges berendezések és technológiai eljárások kifejlesztésére lesz szükség a reaktor lebontásához. Az odabent uralkodó sugárzás mértéke tízszerese a halálos dózisnak. Feltételezések szerint még rosszabb a helyzet a másik két reaktorban, ahol ugyancsak magolvadás ment végbe.

Csak 60 centiméteres a hűtővíz szintje

Macumoto Junicsi, az erőművet üzemeltető TEPCO szóvivője elmondta, hogy a megolvadt fűtőanyag miatt a sugárzás óránkénti 70 sievertre ugrott. Korábban óránkénti 10 sievert volt az atomerőműben mért legmagasabb érték. Ilyen körülmények között az endoszkóp csak 14 órát bírna ki, így új eszközökre lesz szükség. A munkások a kettes reaktornak csak bizonyos részeire mehetnek be teljes védőöltözetben, és mindössze pár percig tartózkodhatnak ott.

Az új vizsgálatból kiderült, hogy a hűtővíz a korábban becsültnél jóval alacsonyabban, pusztán 60 centiméter magasan áll a reaktorban. Decemberben, amikor a kormány stabilnak nyilvánította az erőművet, úgy becsülték, hogy a hűtővíz 10 méter magasan van. Macumoto ugyanakkor rámutatott, hogy a víz hőmérséklete 50 Celsius-fokos, ami azt jelenti, hogy a megolvadt fűtőanyag lehűlt, így nem kell változtatni az erőmű státusán.

A 2011-es földrengés és szökőár következtében három fukusimai reaktorban történt magolvadás, de csak a kettest tudják vizsgálni. A másik két reaktor állapota ismeretlen, de egy szimuláció szerint az egyesben több fűtőanyag szabadult ki, mint a másik kettőben, míg a sugárzás a hármasban a legmagasabb.

A fukusimai katasztrófa után megkérdőjeleződött a japán atomerőművek biztonsága, és a szigetország 54 reaktorából ma már csak egy működik. Azt május elején állítják le.