Vágólapra másolva!
Kuba legnagyobb színpadán celebrálta miséjét XVI. Benedek szerdán. A pápa több százezer hívő előtt a vallásszabadság fontosságáról és arról beszélt, hogy az igazság keresése sokaknál fanatizmushoz vezet. A katolikus egyházfő a mise után Fidel Castro volt kubai elnökkel is találkozott.
Vágólapra másolva!

Közel 300 ezer ember előtt kért nagyobb szabadságot a vallásnak Havannában a pápa szerdán, kubai látogatása utolsó napján - írja a Stuff.co új-zélandi lap. XVI. Benedek a Forradalom terén tartott miséjében az egyház feladatáról szólva kijelentette: ha teljes munkát akar végezni, akkor ahhoz "igazi vallásszabadsággal kell rendelkeznie, ami abban is megnyilvánul, hogy nyilvánosan is lehessen hirdetni és ünnepelni a hitet". A pápa "örömmel elismerte", hogy Kubában lépéseket tettek ezen a téren, de hangsúlyozta, hogy "tovább kell haladni".

"Arra buzdítom a kormányzati intézményeket, hogy szilárdítsák meg a már elérteket, és haladjanak tovább a társadalmi közjó igazi szolgálatához vezető úton." A pápa a mise után talákozott Fidel Castro volt kubai elnökkel - közölte a Vatikán szóvivője, Federico Lombardi.

A pápa idézett János evangéliumából, amely szerint "az igazság szabaddá tesz benneteket", és azt a magyarázatot fűzte a szöveghez, hogy Krisztus "az egyetlen, aki meg tudja mutatni az igazságot, és valódi szabadságot tud adni". Az igazság keresését azonban sokan rosszul értelmezik, ami "irracionalitásba és fanatizmusba torkollik, bezárkóznak a maguk igazságába, és megpróbálják ráerőltetni ezt másokra" - tette hozzá. Ezt a kitételt egyes kommentárok a kommunizmus bírálataként értelmezték.

XVI. Benedek kijelentette, hogy "Kubának és a világnak is változásra van szüksége, de ez csak akkor következik be, ha mindenkinek lehetősége van az igazság keresésére és a szeretet útját választja, megbékülést és testvériséget hirdet".

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az igazi vallásszabadság fontosságát hangsúlyozta havannai beszédében XVI. Benedek