Másfél méteres szobrot kapott a pápa Raúl Castrótól

Vágólapra másolva!
XVI. Benedek pápa kedden találkozott Raúl Castro kubai elnökkel, a találkozón nem vett részt a volt kubai vezető, Fidel Castro. Hivatalosan semmit sem tudni a találkozó témáiról, de előzetes jelentések szerint az egyház és a kubai állam kapcsolatáról lehetett szó.
Vágólapra másolva!

XVI. Benedek pápa találkozott kedden Raúl Castro kubai elnökkel a kommunista rezsim központjában, a havannai Forradalmi Palotában, ennek végeztével nem nyilatkoztak a sajtónak, és egy vatikáni szóvivő közölte, hogy Fidel Castro volt kubai vezető nem volt jelen a találkozón, de kedd este - a kormány honlapja szerint - bejelentette, hogy szerdán "boldogan" találkozik a katolikus egyházfővel.

Az előzetes bejelentések alapján a megbeszélésen az egyház és a kubai állam kapcsolatáról lehetett szó. A pápa és Castro kevesebb mint egy óra múltán megjelent a palota előtti Forradalmi téren, hogy üdvözöljék az újságírókat. Castro a Kuba védőszentjének számító Virgen de la Caridad del Cobre másfél méteres szobrát ajándékozta az egyházfőnek, XVI. Benedek pedig Ptolemaiosz Geographiájának egy másolatát adta ajándékba a kubai vezetőnek. A pápa éppen kedden délelőtt kereste fel a Virgen de la Caridad del Cobre szentélyét, mielőtt a fővárosba utazott Santiago de Cubából.

Forrás: AFP/Adalberto Roque
XVI. Benedek és Raúl Castro a Forradalmi Palota előtt

Az egyházfő és Castro megbeszélésével párhuzamosan beszélt egymással Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár (kormányfő) és José Ramón Machado Ventura kubai alelnök. Részt vett a találkozón Dominique Mamberti vatikáni "külügyminiszter" is. Ezen a megbeszélésen kényes témákról eshetett szó: a politikai foglyokról, a Kuba elleni amerikai büntetőintézkedésekről és a katolikus egyház kubai szociális szerepének kiszélesítéséről.

A politikai foglyokért tüntettek

Castro-ellenes aktivisták flottillája indult Floridából kedden Kuba partjaihoz, hogy a pápalátogatás idején tiltakozzon szigetországi ellenzékiek bebörtönzése miatt. A négy hajóból álló raj 20 kilométerre közelítette meg Kubát, a tervek szerint akkor, amikor XVI. Benedek Raúl Castro elnökkel tárgyal. A flottilla nemzetközi vizeken horgonyoz le, majd tűzijáték-röppentyűket lő ki, amelyek Havannából is láthatóak lesznek.

Az egyik szervező elmondta: a világnak meg kell tudnia, hogy a kubai hatóságok ellenzékieket vesznek őrizetbe az egész országban, és megtesznek mindent, hogy XVI. Benedek pápa erről ne szerezzen tudomást.