Észak-Korea nem kap több amerikai élelmiszersegélyt

Vágólapra másolva!
Felfüggesztette az élelmiszerek szállítását Washington, miután az észak-koreai vezetés bejelentette: műholdakat bocsátanak fel a világűrbe. Az Egyesült Államok szerint Phenjan rakétákat indít.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok felfüggesztette az Észak-Koreának szánt élelmiszersegélyt, mert Phenjan megsértette azt a megállapodást, amelynek értelmében tartózkodni fog a rakétaindításoktól - jelentette be szerdán a kongresszusban Peter Lavoy, az amerikai védelmi minisztérium helyettes államtitkára. Lavoy szerint Észak-Koreában abban a tekintetben sem lehet megbízni, hogy a segélyt a rászorulók között osztja szét.

A tervezett észak-koreai rakétaindítás azt mutatja, hogy a kommunista ország vezetéséből hiányzik a hajlandóság a nemzetközi kötelezettségek betartására, ezért függesztik fel az országba irányuló szállítást.

Az észak-koreai kormány kedden a KCNA állami hírügynökségen keresztül közölte: "Észak-Korea sosem mond le arról a jogáról, hogy békés céllal műholdat bocsásson fel a világűrbe." A hivatalos közlemény szerint a kelet-ázsiai ország április 12-e és 16-a között "egy korszerű geostacionárius meteorológiai adatrögzítő műholdat" bocsát fel, amely a mezőgazdaság és más ágazatok számára szükséges időjárási előrejelzések elkészítéséhez szolgáltat adatokat.

A térségbeli és a nyugati országok is azt gyanítják, hogy Észak-Korea a műholdfelbocsátás ürügyén újabb kísérletre készül nagy hatótávolságú rakétával. A rakétaindítás megsérti az ENSZ határozatát, amely megtiltja Phenjannak, hogy atomkísérleteket hajtson végre vagy ballisztikus rakétákat teszteljen. Barack Obama amerikai elnök korábban jelezte, hogy Phenjan keményebb szankciókra számíthat, ha kitart az ezzel kapcsolatos terve mellett.