Pánikszerűen tankolják az autóikat a britek

Vágólapra másolva!
Megrohamozták a benzinkutakat Délnyugat-Angliában az emberek, miután egyes politikusok pánikot keltő tanácsokkal látták el az autósokat. Az üzemanyag-szállítók esetleges sztrájkjától tartva azt üzenték: mindenki tankolja tele az autóját, amint tudja. A lakosok a Twitteren hergelik egymást.
Vágólapra másolva!

A délnyugat-angliai Dorset rendőrsége arra kéri a benzinkutakat, hogy ideiglenesen zárjanak be, miután pánik tört az üzemanyag-szállítók kilátásba helyezett sztrájkja miatt - írja a brit Guardian online kiadása. A lap tudósítója korábban beszélt a közel 5000 benzinkutat tömörítő RMI szervezettel, ahol azt mondták neki, hogy bár a benzineladások egyes helyeken 81 százalékkal, a dízeleké pedig 43 százalékkal is megnőtt szerdán az egy héttel korábbi adatokhoz képest, továbbra is folyamatos a kutak tartálykocsikból való feltöltése, nincs tehát ok az aggodalomra.

Az emberek ennek ellenére pánikolnak. A Guardian idéz több, a Twitteren megjelent üzenetet is: ezek között van olyan, amelyik arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyik BP-kútnál elfogyott a benzin és a gázolaj, egy másik üzenetben pedig taxisofőrökre hivatkozva azt írják: több kútnál is kígyóznak a sorok. Az ügy előzménye, hogy munkakörülményeik miatt nagyjából 2000 tartálykocsi-vezető rábólintott egy lehetséges sztrájkra. Erre azonban húsvét előtt szinte semmi esély - írja a brit lap online oldala.

Ezzel a minisztereknek is tisztában kéne lenniük, ennek ellenére válogatott jó tanácsokkal keltenek pánikot a lakosságban: kerüljék el az autósok az esetleg fellépő benzinhiányt, ezért amint tehetik, tankolják tele autóikat. Francis Maude, a miniszterlelnök hivatal vezetője pedig azt üzente: tarstanak garázsaikban teli benzineskannákat. Tanácsát nem sokkal később visszavonták, miután kiderült, hogy az a tűzvédelmi szabályok szerint tilos.