Tiszteletbeli öregdiák lett Schmitt Pál Koreában

Vágólapra másolva!
Magyarul tanuló koreai diákokkal találkozott csütörtökön Szöulban Schmitt Pál köztársasági elnök. Az államfő többek között azt mondta a Hankuk Egyetem diákjainak, hogy ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy. Az egyetem tiszteletbeli öregdiákká választotta.
Vágólapra másolva!

Magyarul tanuló koreai diákokkal találkozott a szöuli Hankuk Egyetemen csütörtökön a magyar államfő. A Hankuk a legnagyobb, idegen nyelveket oktató magánegyetem a Koreai Köztársaságban. A 20 ezer diák több mint 40 nyelv közül választhat, köztük van a magyar is. A köztársasági elnök először az egyetem rektorával, Park Csollal találkozott, majd előadást tartott a magyarul tanuló diákoknak, akik közül néhányan magyar népviseletben jelentek meg.

Schmitt Pál az első magyar államfő, aki meglátogatja a magyar tanszéket, ebből az alkalomból tiszteletbeli öregdiákká választották. Előadásában felidézte azt a magyar mondást, miszerint ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy. Azt mondta, elismerés illeti meg az egyetem vezetőségét, amiért olyan sok idegen nyelvet oktatnak, mert ez óriási segítség a koreai társadalomnak, elsősorban a fiataloknak.

A Hankuk Egyetem magyar tanszéke 1987-ben alakult meg, és 1988-ban fogadott először hallgatókat a jongini campuson. A magyar szakra évente 40-60 hallgatót vesznek fel, akik négy éven keresztül tanulnak egyebek között irodalmat, történelmet, országismeretet, fordítástechnikát, nyelvészetet. Emellett néptáncot tanulnak a diákfesztiválra, amihez a fellépő ruhát maguk készítik, magyar színdarabot mutatnak be (például Örkény: Tóték), utcai fesztiválon népszerűsítik a magyar konyhát, kiállításokat szerveznek Magyarországról. A tanszéken eddig több mint 700 diák végzett, közülük sokan dolgoznak Magyarországon, a 40 koreai érdekeltségű vállalat valamelyikénél.

Eközben itthon áll a bál az államfő kisdoktori dolgozata körül. A Schmitt Pál plágiumgyanús kisdoktoriját vizsgáló, a Semmelweis Egyetem által felkért testület azt állapította meg, hogy a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A testület megállapította azt is, hogy az egyetem szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben. A jelentést elküldték a nemzeti fejlesztési minisztériumnak, ahonnan azonban visszaküldték az egyetemre. A Hallgatói Hálózat szerdán ülősztrájkkal követelte Schmitt doktori címének visszavonását, az ügyben az MTA is megszólalt, a SOTE doktori bizottsága csütörtökre rendkívüli ülést hívott össze.

A köztársasági elnök szerdán azt mondta, egy pillanatig sem gondolt a lemondásra.