Költségvetési tételnek is beillene a legnagyobb lottónyeremény

Vágólapra másolva!
A magyar költségvetésen tátongó lyukat is be lehetne foltozni azzal a lottónyereménnyel, amelyet egy szerencsés marylandi játékos vihet haza az Egyesült Államokban. A 140 milliárd forintnak megfelelő összeg minden idők legnagyobb nyereménye.
Vágólapra másolva!

Minden idők legnagyobb lottónyereményét viheti haza egy egyelőre ismeretlen játékos az Egyesült Államokban - írja a brit Gueardian című lap tudósítója. A Mega Millions nevű játék pénteki sorsolásán a jackpot 640 millió dollár, vagyis mintegy 140 milliárd forint volt, amit egy, a marylandi Baltimore megyében vásárolt szelvény tulajdonosa kaphat meg.

Összehasonlításként: ez az összeg körülbelül akkora, mint amennyit a magyar kormánynak a legújabb számítások meg kell spórolnia a költségvetési hiány tartása érdekében. Igaz, a győztesnek a nyereményéből még be kell fizetnie 25 százalék szövetségi adót, de így is marad mintegy 480 millió dollárja, amit vagy egyben vesz fel, vagy 26 éven keresztül, életjáradék formájában.

Forrás: AFP
A nagy nyeremény miatt kitört a lottóláz az Egyesült Államokban

A Mega Millions játékban öt plusz egy számot sorsolnak ki, a jackpotot az nyeri meg, akinek egy dollárért megvásárolható sorsjegyén egy sorban mind a hat szerepel. Erre az esély Margaret DeFrancisco, a Georgia Lottery Corporation elnök-vezérigazgatója szerint 175 millió az egyhez. A nyeremény január vége óta halmozódott, és az utolsó héten mintegy 1,4 milliárd dollárért vásároltak szelvényeket szerte az Egyesült Államokban.

Legutóbb 2007-ben volt példa hasonló nagyságrendű lottónyereményre: akkor két játékos osztozott a 390 millió dolláros főnyereményen.