Nekiment a sajtónak a cseh államfő

Vágólapra másolva!
Václav Klaus cseh államfő élesen támadta a cseh sajtót egy szombaton publikált cikkében, mert szerinte a média olyan érdekcsoportok kezére játszik, amelyek megpróbálják hatalmukba keríteni Csehországot. A prágai sajtó az utóbbi hónapokban politikusok lehallgatott beszélgetésének átiratait hozta nyilvánosságra, amelyek korrupcióra derítenek fényt.
Vágólapra másolva!

Éles támadást intézett a cseh média ellen Václav Klaus államfő, szemére vetve, hogy a politikusok lehallgatott beszélgetései átiratainak nyilvánosságra hozatalával azon érdekcsoportok kezére játszik, amelyek a jelenlegi "nem túl jó" gazdasági és társadalmi helyzettel visszaélve megpróbálják hatalmukba keríteni Csehországot.

A köztársasági elnök a Mladá Fronta Dnes című lap szombati kiadásában közölt cikkében ezek közé sorolja a "mindig tiltakozó" civil szervezeteket, a különféle vállalkozói csoportokat és a szakszervezeteket is, amelyek "az emberek mai problémáiban lehetőséget látnak saját befolyásuk és hatalmuk megerősítésére".

A prágai sajtó az utóbbi hónapokban ismert kormányzati politikusok és pártfunkcionárusok több lehallgatott beszélgetésének átiratait hozta nyilvánosságra, amelyek azt jelzik, hogy a kulisszák mögötti lobbistáknak és lobbi csoportoknak nagy befolyásuk van a gazdasági döntésekre, s a sokmilliós pályázatok egyáltalán nem tiszták. Klaus azt állítja: a sajtó eszköz bizonyos csoportok számára, hogy kampányt folytassanak egyes politikusok és pártok ellen, miközben ezek a kampányok "politikai rendszerünk lényegének likvidálását célozzák meg".

Egy főszerkesztő szerint a politikusok a hibásak

A Mladá Fronta Dnes, a legolvasottabb cseh politikai napilap főszerkesztője szerint az államfő helyzetelemezésében alapvető módon és tévesen felcseréli az okot az okozattal. Azt állítja, nem a média, hanem a politikusok - köztük Václav Klaus - a hibásak.

"Nem a sajtó az, amely a politika mai állapotát előidézte. Nem a sajtó volt az, amely lehetővé tette a politikai elit összefonódását az állítólagos vállalkozói csoportokkal és egy olyan helyzet kialakulását, amikor nem tudni, hogy valójában ki is irányítja az állami vagy a városi intézményeket" - reagált Klaus kommentárjára Robert Cásensky, az újság főszerkesztője.

A főszerkesztő szerint éppen Klaus volt az, aki beavatkozásával a múlt évben megtartotta a kormányban egy párt és egy magán biztonsági szolgálat képviselőit. Cásensky a Közügyek pártra célzott, amely mögött az ABL ügynökség állt, és amelynek egykori tulajdonosa, Vít Bárta később közlekedési miniszter lett, de korrupciógyanús ügy miatt távozni kényszerült posztjáról és most bíróság előtt áll.

Cásensky szerint Vít Bárta nagyon közel állt Klaushoz, akárcsak Pavel Bém volt prágai főpolgármester, akinek botrányával a napokban van tele a cseh sajtó. Klaus a múltban Bémet minden idők legjobb prágai polgármesterének nevezte.