Előbb luxusautója miatt keveredett botrányba, majd kiderült róla, hogy a kommunista állambiztonságnak jelentett. Ezek miatt várhatóan húsvétkor lemond posztjáról Kirill várnai metropolita.

Rövid időn belül másodjára merül fel Kirill várnai metropolita lemondása. Újabb lemondási szándékáról híveinek beszélt a vasárnapi misén - jelentette a Novinite bulgáriai hírügynökség, a Darik nevű helyi rádióadó értesülésére hivatkozva. A bulgáriai város ortodox püspöke állítólag lakonikusan annyit mondott híveinek, hogy még várhatóan húsvét előtt beadja lemondását, és döntése végleges, a hátterében vitás ügyek állnak.

A metropolita körül egyre fogy a levegő, miután két ügy is rendkívül kínosan érintette.

Távozása először tavaly decemberben merült fel, amikor új autóval jelent meg a hívei előtt, amivel hatalmas botrányt okozott. A kocsi ugyanis egy új Lincoln MKZ Hybrid volt, és a püspök azzal kérkedett, hogy rajta és Barack Obama amerikai elnökön kívül még senkinek nincs ilyen autója, ugyanis mindketten még azelőtt kapták meg a Lincoln első hibrid típusának számító kocsit, hogy beindult volna hivatalos forgalmazása.

Az újabb botrány azonban ennél még súlyosabb. Kirillről januárban kiderült, hogy a bulgáriai kommunista állambiztonsági szolgálat, a DS ügynöke volt, és Kovacsev, illetve Vladiszlav fedőneveken jelentett.

A bulgáriai kommunista állambiztonság titkos iratait vizsgáló bizottság januárban tette közzé, hogy a bulgáriai ortodox egyház 15 püspöke közül 11 volt beszervezve. Köztük volt a várnai metropolita is. A Novinite szerint a püspök elzárkózott a nyilvánosság elől.