Lezuhant egy utasszállító repülőgép Szibériában

2012.04.02. 7:36

Felszállás után nem sokkal lezuhant egy utasszállító gép a szibériai Tyumen város közelében. A CNN értesülései szerint harmincketten meghaltak, tizenegyen azonban túlélték a katasztrófát.

Lezuhant egy repülőgép hétfőn Oroszországban, szibériai területen, a fedélzeten lévő 43 ember többsége meghalt - jelentette az Interfax orosz hírügynökség. A mentőalakulatok szerint harmincketten meghaltak, tizenegyen azonban túlélték a balesetet. Az első hírek még 14 túlélőről szóltak, ám mindannyiukat súlyos sérülésekkel szállították kórházba, ötük állapota pedig válságos volt.

A baleset közép-európai idő szerint hajnali 3 óra 50 perckor történt. Az ATR-72 típusú utasszállító nem sokkal a felszállás után zuhant le Tyumeny városától nem messze, Moszkvától több mint kétezer kilométerrel keletre. A repülőgép egy másik szibériai városba, Szurgutba indult 39 utassal és négyfős személyzettel a fedélzetén.

A News.ru internetes oldal értesülése szerint a gép kényszerleszállást készült végrehajtani. Ezt látszik alátámasztani, hogy az utasszállító egy autóút mentén, havas mezőn csapódott a földbe, mintegy másfél kilométerre a repülőtértől. A gép két darabba tört, és ennek köszönhető, hogy többen túlélték a balesetet. A személyzet minden tagja - a két pilóta és a két légi kísérő - életétét vesztette.

A sebesültek törésekkel és égési sérülésekkel kerültek a helyi kórházba. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának egy különleges, műtőkkel felszerelt és súlyos sérültek szállítására kialakított repülőgépe már a helyszínre érkezett, a géppel pszichológusokat is a helyszínre vittek.

A légitársaság tájékoztatása szerint negyven jegyet adtak el a járatra, egy utas azonban lekéste az indulást. A mentőalakulatok már megtalálták a repülés adatait rögzítő feketedobozokat.

A hatóságok előzetes feltételezése szerint a katasztrófát a gép műszaki hibája vagy a pilóta tévedése okozhatta, de pontosabb okot egyelőre nem tudnak. A terrorakció lehetőségét mindenesetre kizárták. A vizsgálóbizottság ezt a véleményét a gép roncsolódásának jellegéből vonta le - mondta Vlagyimir Markin, a testület egyik tagja.

A francia-olasz gyártmányú ATR 72-es típusú gépek egy éve kerültek a UTairhez. Az elsőt 2011 április 21-én adták át az orosz légitársaságnak, és a szerződés 20 ilyen típusú gép szállításáról szólt.