Egy évtized után szabadultak ki a kolumbiai gerillák foglyai

Vágólapra másolva!
Tíz katonát és rendőrt engedett szabadon a hírhedt FARC Kolumbiában. A gerillacsoport nemrég jelentette be, hogy hajlandó béketárgyalásokat folytatni a kormánnyal.
Vágólapra másolva!

Kiszabadult Kolumbiában az utolsó tíz katona és rendőr a marxista gerillák fogságából - közölte helyi idő szerint hétfőn a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC). A hat rendőrt és négy katonát 12-14 éve tartotta fogva a hírhedt Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szervezet.

A túszok két helikopteren érkeztek meg a dzsungel bejáratánál fekvő Villavicencio városába; a gépeket a brazil légierő bocsátotta az ICRC és a "Kolumbiaiak a békéért" nevű, Piedad Córdoba volt szenátor vezette civil szervezet rendelkezésére.

A FARC a közelmúltban közölte, hajlandó béketárgyalásokat folytatni a kormánnyal, és jóakarata jeléül beszünteti a nem politikai célból, pusztán a váltságdíjért végrehajtott emberrablásokat. Az 1964-ben megalakult gerillaszervezet becslések szerint kilencezer fegyverest számlál. Rendőröket és katonákat 1996 óta ejtett túszul abban a reményben, hogy fogolycserékről állapodhat meg a kormánnyal, de ez később sohasem valósult meg.

Juan Manuel Santos elnök üdvözölte a foglyok kiszabadulását, de hozzátette, hogy a FARC gesztusa még nem elég, hiszen a gerillacsoport fogságában több száz civil van még.