Kinevezték az új Fico-kormány tagjait

2012.04.04. 14:59

Az új összetételű szlovák törvényhozás képviselőinek ünnepélyes fogadalomtételét követően, szerda délután a pozsonyi elnöki palotában kinevezte Robert Fico új kabinetjének tagjait a szlovák államfő, Ivan Gasparovic.

A szlovák államfő, Ivan Gasparovic elsőként Robert Ficót nevezte ki. "Meggyőződésem, hogy kormányfőként minisztereivel együtt be fogja tartani alkotmányos fogadalmát" - jelentette ki a szlovák köztársasági elnök.

"Van tapasztalatom a kormányzás terén, de teljes mértékben tisztában vagyok vele, hogy a most kezdődő kormányzati ciklus teljesen eltérő lesz a 2006 és 2010 közöttitől" - jelentette ki kinevezése után az új szlovák kormányfő, Robert Fico. Hozzátette: felkészültnek érzi magát arra, amit az új kormányzati ciklus hoz.

Ezután az új kabinet 12 további tagja is átvette kinevezését. Közülük kilenc posztra pártjelöltet állított, három miniszteri posztot viszont nem párttaggal töltött be a most kinevezett kormányfő.

A szlovák kormány új külügyminisztere a karrierdiplomata Miroslav Lajcák lesz, a belügyi tárcát a következő kormányzási ciklusban a Smer alelnöke, Robert Kalinák vezeti majd. A Smer másik alelnöke, Marek Madaric is visszatért a 2006-tól szintén általa vezetett kulturális minisztériumba. A pénzügyi tárca élére Peter Kazimírt, a védelmi minisztérium vezetőjének pedig Martin Glvácot nevezte ki Ivan Gasparovic.

Peter Ziga lesz az új kormány környezetvédelmi minisztere, ő eddig még egy szlovák kormánynak sem volt tagja. Ján Pociatek - az előző Fico kormány pénzügyminisztere - ezúttal a közlekedési tárcát vezeti majd. A munka-, szociális és családügyi minisztérium vezetőjévé Ján Richtert nevezte ki az államfő, Lubomír Jahnátek volt gazdasági miniszter pedig ezúttal az agrártárca vezetését kapta.

Az igazságügyi tárca élén várhatóan az elkövetkezendő négy évben egy pártonkívüli szakértő, Tomás Borec állhat majd, ő ezelőtt a Szlovák Ügyvédi Kamara elnöke volt. Szintén pártonkívüli lett az egészségügy miniszter, Zuzana Zvolenská, az Általános Egészségbiztosító egykori vezetője. Az előző Fico-kormányban a kisebbségügyi kormányalelnök posztját ellátó Dusan Caplovic ezúttal az oktatási tárcát vezeti majd. A gazdasági tárca vezető posztját pedig Tomás Malatinsky foglalta el.

Az új szlovák kormányban nem töltötték be az emberi és kisebbségi jogokért felelős miniszterelnök-helyettes pozícióját. Helyette a szlovák államfő - Robert Fico jelölése alapján - befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettest nevezett ki Lubomír Vázny személyében. A kisebbségügyi kormányalelnök hatásköreit a meglévő tárcák között osztják el.