A békemegállapodás ellenére bombáznak Szíriában

Vágólapra másolva!
Szíriai emberjogi aktivisták szerint 232 ember vesztette életét a szíriai összecsapásokban, amióta a szíriai kormány hétfőn elfogadta a Kofi Annan ENSZ-megbízott által kidolgozott béketervet. A fegyverszünet a tervek szerint április 12-én lépne életbe.
Vágólapra másolva!

Szíriai aktivisták szerint újra támadásba lendültek a szíriai csapatok, többek között Damaszkuszt, Homszt és Deraa városát is bombázták - közölte a brit BBC csütörtökön. A szíriai kormány közben a Kofi Annan ENSZ-megbízott által vezetett békedelegáció fogadására készül csütörtökön.

A szíriai vezetés hétfőn jelentette be, hogy elfogadta a Kofi Annan által kidolgozott hatpontos béketervet, amelyben mindkét félre kiterjedő tűzszünet is szerepel. Az emberjogi aktivisták szerint hétfő óta 232 ember vesztette életét az összecsapásokban. A BBC bejrúti tudósítója szerint egyelőre nincs jele annak, hogy a szíriai vezetés valóban életbe lépteti jövő héten a tűzszünetet, függetlenül attól, hogy elfogadta.

A csütörtökön érkező ENSZ-delegáció egyik fontos feladata az, hogy 250 független, fegyvertelen megfigyelőt delegáljon Szíriába - írja a BBC. A csütörtöki bombázások a szíriai-török határ közelében lévő szíriai településeket is érintették, miután szerdán a török hatóságok szerint az átlagosnál lényegesen több, közel 900 szíriai menekült át Törökországba. Jelenleg nagyjából 21 ezer szíriai menekült tartózkodik Törökországban.

Állítólag megkezdték a csapatkivonásokat

Szíria azt állítja, hogy megkezdte a kormánycsapatok kivonását egyes erőszak sújtotta területekről - közölte csütörtökön Kofi Annan nemzetközi megbízott szóvivője. A szóvivő elmondta, szíriai kormánytisztviselők arról tájékoztatták, hogy a hadsereg elhagyja Deraa, Idlib és Zabadani környékét. Az információk "ellenőrzése jelenleg is folyamatban van". A hadseregnek és a lázadóknak a múlt héten elfogadott tűzszünet április 10-ei életbe lépését követően 48 órán belül "véget kell vetniük az erőszak minden formájának" - tette hozzá.