Pártjának korrupciós botránya miatt lemondott Umberto Bossi

Vágólapra másolva!
Csütörtökön lemondott Umberto Bossi, az egykori olasz kormánypárt, a jelenleg az ellenzéki Északi Liga vezetője, miután az a vád érte, hogy a pártjának járó állami pénzeket magáncélra fordították. Berlusconi néhány napja úgy nyilatkozott: biztos benne, hogy barátja, Bossi soha nem vett el pénzt magának.
Vágólapra másolva!

"Az Északi Liga érdekében távozom" - ezekkel a szavakkal mondott le tisztségéről Umberto Bossi a párt vezetőségének milánói székházában tartott délutáni ülésén. Bossi szavait az Északi Liga európai parlamenti képviselője, Matteo Salvini ismételte el a sajtónak, hangsúlyozva, hogy Bossi döntése visszavonhatatlan. Bossi a pártnak továbbra is tagja marad, és megszavaták neki a tiszteletbeli elnök posztját is.

A milánói ügyészség a héten kezdett vizsgálatot az Északi Liga pénztárnoka ellen törvénybe ütköző pártfinanszírozás, pénzmosás és nepotizmus gyanúja miatt. Az ügyészek szerint Francesco Belsito a pártkasszát megcsapolva fizette a Bossi család villájának felújítását éppúgy, mint a Bossi fiúk luxusautóinak vásárlását, vagy a pártelnök felesége által alapított magániskola fenntartását. Belsitót azzal is gyanúsítják, hogy a pártkasszából homályos befektetéseket finanszírozott Cipruson és Tanzániában. Az üzletek során állítólag kapcsolatba került a calabriai maffia, a hírhedt 'Ndrangheta képviselőivel is. Az Északi Liga amúgy alapítása óta harcol azért, hogy Észak-Itália váljon el a "maffia által fojtogatott" déli országrésztől.

A 70 éves Bossi egészsége jócskán megrendült, miután néhány évvel ezelőtt szélütés érte. Azóta a felesége, Manuela hozza meg a döntéseket a legfontosabb kérdésekben. A BBC írása szerint a botrány azért is különösen kínos neki, mert mindig megvetően beszélt az olasz közéletet sújtó korrupcióról. Mint írják, Bossi az egyik legszínesebb alakja az olasz közéletnek, aki tüzes beszédeiben gyakran kritizálta a korrupt és lusta délieket. Volt, hogy az Európai Uniót kommunista bankárok és szabadkőművesek fészkének nevezte.

A pártvezetőség szerdai üléséről Bossi állítólag haragosan távozott. A sajtó szerint "drámai hangulatú" csütörtöki párttalálkozóra Bossi már lemondási szándékkal érkezett. A párt székháza előtt néhányan Bossit éltették "az árulók elkergetését követelve". Mások a párt Twitter-oldalán Bossi távozását ünnepelték.

A párton belüli feszültségek januárban kezdődtek, amikor Bossi megtiltotta egykori jobbkezének, Roberto Maroninak, hogy részt vegyen a pártgyűléseken. Ezt később a párt tagságának felháborodása miatt visszavonta. Ezzel egy időben egyre többen hagyták el a pártot arra hivatkozva, hogy a beteg Bossit családja manipulálja. A legutolsó felmérések szerint az Északi Liga tíz százalék alatti támogatottsággal készül a májusi megyei választásokra. Berlusconi néhány napja úgy nyilatkozott: biztos benne, hogy "barátom, Bossi soha nem vett el pénzt magának".