Börtön járt Tunéziában a pucér mohamedes karikatúrákért

Vágólapra másolva!
Súlyos börtönbüntetésre ítéltek két tunéziait, akik Mohamed prófétát ábrázoló pucér karikatúrákat töltöttek fel az internetre. Jogvédők szerint az ítélet aránytalanul súlyos.
Vágólapra másolva!

Hét év börtönt kapott két tunéziai blogger, miután Mohamed prófétát mezítelenül ábrázoló karikatúrákat töltöttek fel Facebook-profiljukra. A tunéziai igazságügyi minisztérium szerint tettük erkölcstelen volt, és sértette a közrendet.

Az ítéletet még március 28-án hozták meg, de az ügy csak most került nyilvánosságra. A két férfi közül az egyik már őrizetben van, a másikat még keresik. Ügyvédjeik fellebbeztek az ítélet ellen - adta hírül a BBC brit közszolgálati csatorna internetes híroldala.

A büntetést többen is kritizálták, mivel túlzónak találták a tett súlyához képest. "Ennek a döntésnek a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása volt a célja. Az erkölcsre hivatkozva kiosztott büntetések csak arra szolgálnak, hogy mindenkit elnémítsanak" - idézett a BBC egy tunéziai bloggert.

Tunéziát mérsékelt muszlim beállítottságú kormány irányítja, amelyet Zine Abidin Ben Ali elnök tavalyi elűzése után választottak meg. A kormánynak így is meggyűlt a baja a keményvonalas muszlimokkal, akik nagyobb szerepet szánnak a muszlim vallásnak az ország irányításában. Világi csoportok viszont a szólásszabadságot és a nők jogait féltik.