A magánnyugdíjpénztárakból való kilépésre buzdít Robert Fico

Vágólapra másolva!
Az új szlovák kormányfő szerint elértéktelenednek a lakosság magánnyugdíjpénztárakban lévő befektetései, ezért kilépésre buzdítaná a szlovákokat. Robert Fico ennek ellenére nem tervezi, hogy megszüntetné a pénztárakat, az ott felgyülemlett pénzt viszont útépítésre használná.
Vágólapra másolva!

Elértéktelenednek a lakosság magánnyugdíjpénztárakban lévő befektetései - mondta Robert Fico újonnan hivatalba lépett szlovák kormányfő a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek adott interjújában pénteken. Fico emiatt kész kampányolni is annak érdekében, hogy minél többen kilépjenek a szlovák nyugdíjbiztosítási rendszer második pilléréből.

"Végig kellene néznünk, ahogy 30 évnyi takarékoskodás után az infláció feléli a pénzüket, és aztán majd az államhoz fordulnak segítségért, mert nem kapnak semmit a második pillérből?" - tette fel a kérdést Robert Fico. Szerinte az állam több mint egymilliárd euróval dotálja évente a szociális biztosítót, mivel annak bevételkiesést okoz, hogy a járulékok egy része a második pillérbe folyik. Hozzátette azt is, hogy a magánnyugdíjpénztárak pedig ezt követően elértéktelenítik az állami kasszából átutalt lakossági pénzeket.

"Én előnyben részesítem a második pillér megnyitását, de annak érdekében, hogy az emberek kilépjenek, arra is kész vagyok, hogy kampányt folytassak éppen úgy, mint azt a nyugdíjpénztárak tették a belépés érdekében" - jelentette ki Robert Fico. A szlovák kormányfő szerint a nyugdíjbiztosítás második pillérébe belépettek száma olyan magas, hogy az fenntarthatatlanná teszi a nyugdíjbiztosítás rendszerét. Bár Robert Fico saját elmondása szerint kétkedő a nyugdíjpénztárak által kínált nyugdíjtakarékoskodással szemben, mégsem tervezi, hogy megszüntetné a nyugdíjbiztosítási rendszernek ezt a részét. Ehelyett útépítésre szeretné felhasználni a nyugdíjpénztárak számláin felgyülemlett pénzt.

Fico szerint "a nyugdíjpénztárak tudatosítják, hogy csapdába kerültek, mert elértéktelenítik az emberek pénzét", és így nem marad számukra más lehetőség, mint hogy tárgyaljanak a szlovák kormánnyal.