Új országot kiáltottak ki a Szaharában a tuareg harcosok

Bejelentették az északnyugat-afrikai Mali kettészakítását és kikiáltották hazájuk, Azavad függetlenségét a tuareg lázadók
Vágólapra másolva!
Kikiáltották hazájuk, Azavad függetlenségét a Szahara egyik legnagyobb országát kettészakító tuareg lázadók. A felkelők az év elején indítottak fegyveres felkelést Mali északi részén, és a múlt hónapban már teljesen átvették a hatalmat a sivatagi területeken. Az ország déli felében közben a hadsereg hajtott végre katonai puccsot, a kettészakadó államban pedig civil szervezetek humanitárius katasztrófától tartanak. 
Vágólapra másolva!

Bejelentették az északnyugat-afrikai Mali kettészakítását az ország északi részét elfoglaló tuareg lázadók. A bennszülött sivatagi fegyveresek forradalmi mozgalma az elmúlt hónapban vette át az ország északi részének irányítását, miután gyors hadjárattal elfoglalták a Szaharában található állam nagyobbik részét. Az Azavad Felszabadító Nemzeti Mozgalma (Mouvement National de Libération de L'Azawad, MNLA) nevű lázadó szervezet a honlapján közölte, hogy kikiáltja az ország északi részének függetlenségét, és Azavad néven új államot hoz létre.

A hatalmas, Magyarországnál 13-szor nagyobb Mali ritkán lakott északi része mélyen benyúlik a sivatagba, itt kerültek hatalomra a felkelők. A tuaregek Észak-Afrika sivatagos területén élő, főleg nomád életmódot folytató bennszülöttek, akik a Szahara területén szinte minden országban megtalálhatóak, és gyakran államhatárokon keresztül is vándorolnak. Előretörésük megfigyelők szerint szorosan kapcsolódik a tavalyi líbiai polgárháborúhoz, ahonnan Moammer Kadhafi bukása után tömegesen tértek haza jól felfegyverzett tuareg harcosok. Ezek a harcosok korábban a Kadhafi-rezsimet támogatták, Maliba visszatérve pedig felkelésbe kezdtek az északi területek elszakítása érdekében.

Mali déli részén a több mint egy hónapja tartó tuareg lázadást látva a hadsereg március 21-én katonai puccsot hajtott végre, mert úgy látták, hogy a demokratikus kormány nem képes szembeszállni a felkeléssel. A puccs azonban még jobban destabilizálta a helyzetet, mivel a déli lakosság sem állt a puccsista tábornokok mellé, és tüntetni kezdett a demokratikus rendszer visszaállításáért. A központi hatalom megrendülése a tuaregek malmára hajtotta a vizet, akik könnyedén átvették a hatalmat az ország nagyobbik, északi felén.

A káoszba tartó afrikai országban a tuareg területek függetlenségének kikiáltása fordulópontot jelent. A függetlenséget bejelentő lázadók közölték, hogy tartják magukat az ENSZ alapokmányához, minden környező ország határait tiszteletben tartják, és felszólították a nemzetközi közösséget, hogy ismerje el az újonnan született államot. A lázadók kezén lévő területen található többek között Gao és az UNESCO védelme alatt álló Timbuktu ősi városa is.

A függetlenség kikiáltása előtt az Amnesty International nemzetközi civil szervezet arra figyelmeztetett, hogy Maliban a lázadás miatt hatalmas humanitárius katasztrófa fenyeget. A szervezet szerint az elmúlt napokban fosztogatások, emberrablások és káosz jellemezte a tuaregek által megszállt északi városokat, ezért azt követelte, hogy engedjék be a nemzetközi segélyszervezeteket a régióba.

Forrás: MNLA/AFP
Tuareg felkelők a sivatagban