Megállítja-e Madonna az izraeli bombázókat?

Vágólapra másolva!
Madonna májusi tel-avivi koncertjével próbálja meggyőzni egy izraeli mozgalom Benjamin Netanjahu miniszterelnököt arról, hogy ne indítsa el Irán bombázását. Az izraeli-iráni konfliktus elmérgesedésével az izraeliek egyre többször keresnek menedéket a humorban.
Vágólapra másolva!

Ha Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kicsit is fogékony a közösségi média nyomására, nyár előtt semmiképpen sem támadja meg Iránt. A Facebookon már csoportba szerveződtek azok, akik a háborús tervek felfüggesztését kérik az izraeli kormánytól.

A legfontosabb érvük, hogy május végén Madonna-koncert lesz Tel-Avivban, és a bulit beárnyékolná egy esetleges háború. Igaz, már a háború terve is beárnyékolja, de Madonna nem futamodik meg: bár eredetileg egy koncertet adott volna, később még egyet elvállalt, amelyet már a politikai helyzethez igazodva Békekoncert néven hirdetnek.

Forrás: AFP/Moshe Milner

Madonna visszatérő vendég Izraelben. Ez a felvétel 2007-ben készült Simon Peresz izraeli elnökkel

Menedzsere, Guy Oseary szerint Madonnát sem a szomszédos szíriai káosz, sem az izraeli-iráni konfliktus réme nem térítheti el, és ha rajta múlna, végigturnézná az egész Közel-Keletet Egyiptomtól Szírián át Iránig. "Nyilvánvalóan ez most lehetetlen" - tette hozzá a The Hollywood Reporter című lapnak nyilatkozó menedzser a közel-keleti politikai kockázatokra utalva. Így marad Tel-Aviv, az izraeliek pedig megpróbálják a lehető legtöbbet kihozni az eseményből, hogy ezzel is enyhítsék a feszültséget, amelyet a térség konfliktusai okoznak.

A sikertelen tárgyalások és az iráni atomprogram előrehaladásával egyre nagyobb a veszélye annak, hogy Teherán képes lesz az atomfegyverek gyártásához szükséges sűrűségű nukleáris fűtőanyag előállítására. Izrael már többször jelezte, nem várja meg, hogy Iránnak meglegyen az atomfegyvere, megelőző csapással fogja megsemmisíteni az iráni atomerőműveket.

Forrás: AFP/Menahem Kahana

Madonna és volt férje, Guy Ritchie testőrök gyűrűjében egy 2004-es jeruzsálemi látogatáson

A feszültséget próbálja oldalni Kobi Zvili is, aki megalapította a háborúmentes Madonna-koncertért lobbizó Facebook-csoportot. Az utazásszervezőként dolgozó izraeli fiatalembert sokan támadták azzal, hogy egy ilyen kiélezett és komoly helyzetben teljesen lényegtelen dolgokkal foglalkozik, ő azonban azzal védte meg a kezdeményezést, hogy "ez csak egy humoros módja annak, hogy boldoguljanak a nem annyira humoros közel-keleti életben".

A Facebook-csoport félelmei jogosak, mert eddig már több együttes és előadó is lemondta biztonsági okokra hivatkozva a koncertjét Izraelben. A Depeche Mode 2006-ban az Izrael és a Hezbollah militáns szervezet közötti konfliktus miatt fújta le a fellépését. A Red Hot Chili Peppers 2001-ben az izraeli-palesztin konfliktusra hivatkozott, amikor visszalépett a koncerttől. Az amerikai The Pixies együttes pedig 2010-ben a Gázába tartó segélyflottila elleni izraeli támadás miatt tiltakozott a koncert lefújásával. Madonna egyébként 2009 után először tér vissza koncertezni Izraelbe május végén.

Netanjahu kacsája

Az izraeli közéletben a háború esélyének növekedésével párhuzamosan egyre többször bukkan fel a szatíra. A Jerusalem Post című lapban álhír jelent meg arról, hogy Benjamin Netanjahu feleségének, Sarának a rajongása Madonna iránt valószínűleg meghiúsítja az iráni atomlétesítmények elleni izraeli támadást, mert semmi áron sem akarja kihagyni a májusi koncertet. Az írás szerint az izraeli miniszterelnök meglehetősen nehezen talál megfelelő időpontot a támadásra, mivel júliusban a Guns'n'Roses, szeptemberben pedig a Red Hot Chili Peppers lép majd fel Tel-Avivban.

Az iráni kérdés nem csak a szatirikus lapokat és tévéműsorokat ihlette meg, Benjamin Netanjahu egyik márciusban elmondott beszéde zenével és rajzfilmmel feldúsítva vírusvideóként terjed az interneten. "Ha úgy néz ki, mint egy kacsa, ha úgy jár, mint egy kacsa, ha úgy hápog, mint egy kacsa, akkor mi az? Helyes, egy kacsa, ez egy nukleáris kacsa" - mondta a miniszterelnök a washingtoni Izrael-barát lobbi előtt arról az iráni állításról, hogy a teheráni atomprogram békés célokat szolgál. Ezt dolgozták fel az alábbi videóban:

"Ez a fajta humor katartikus válasz arra az egzisztenciális félelemre, amelyet a politikusaink nyilatkozatai nyomán megtapasztalunk" - mondta az AP hírügynökségnek az egyik izraeli kulturális magazin szerkesztője. Orr Knispel szerint az izraeliek hasonlóan reagáltak arra is, amikor a kilencvenes évek elején iraki Scud rakéták kezdtek el hullani az izraeli városokra. A félelem nemcsak pánikot szült, hanem a humort is erősítette - mondta Orr Knispel.

Forrás: AFP/Saul Loeb

Netanjahut egyelőre meggyőzte Obama

A Telegraph című brit lap szerint nem a tel-avivi Madonna-koncert, hanem sokkal inkább Barack Obama személyes meggyőző ereje az oka annak, hogy az elmúlt napokban nem arra ébredt a világ, hogy az izraeli harci gépek megkezdték az iráni atomlétesítmények bombázását. Obama a múlt hónapban Washingtonban arról biztosította az izraeli kormányfőt, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy Irán ne jusson atomfegyverhez, de egyelőre inkább a gazdasági szankcióknak adna esélyt az ország bombázásával szemben.

A washingtoni találkozón Netanjahu a jelek szerint biztosítékot kapott arra, hogy az Obama-kormányzat nem tűri el, hogy Iránnak atombombája legyen, és ezzel egyelőre sikerült a földön tartani az izraeli harci gépeket. Izraeli tisztségviselők már korábban arról beszéltek, hogy az időjárási tényezők miatt szeptember lenne a legalkalmasabb hónap az Irán elleni légi támadás megkezdésére, és valószínűleg csak véletlen egybeesés, hogy addigra a nyári koncertszezon is véget ér.

Békekoncert másképp

A közel-keleti békekoncert műfajában igazán úttörőnek az izraeli karmester, Daniel Barenboim számít, aki tavaly először vitt el egy nemzetközi zenekart a Gázai övezetbe. Barenboim éveken át eszközként használta a zenét az izraeli-palesztin megbékélés érdekében, és 2008-ban elfogadta a tiszteletbeli palesztin állampolgárságot. Az izraeli kormány korábban minden alkalommal megakadályozta, hogy Barenboim fellépjen a Gázai övezetben, a tavaly májusi előadást így titokban szervezték az ENSZ közreműködésével. A 2006 óta izraeli blokád alatt lévő Gázába nem léphetnek be az izraeli állampolgárok, így Barenboim és zenekara Egyiptomon keresztül jutott be a területre. A koncerten több száz palesztin vett részt.