Hívők feszítették keresztre magukat a Fülöp-szigeteken

Vágólapra másolva!
Több tucat ember feszítette magát keresztre a Fülöp-szigeteken nagypénteken Jézus Krisztus szenvedéseire emlékezve. Van olyan, aki a hagyományos, de a Fülöp-szigeteki katolikus egyház által ellenzett szertartáson már 12 éve részt vesz.
Vágólapra másolva!

Mint minden évben, ezúttal is tucatnyian elevenítették fel húsvét nagypéntekén a Fülöp-szigeteken Jézus Krisztus szenvedéseit önostorozással vagy a keresztre feszítést vállalva. Bár a katolikus egyház ellenzi a hagyományt, az mégis egyfajta látványossággá vált, amely turisták tömegét vonzza. Előfordul, hogy külföldiek is vállalják a keresztre feszítéssel járó fájdalmakat a fővárostól, Manilától északra eső földművesvidéken.

Az idén volt, aki először tette ki magát a megpróbáltatásoknak, köztük egy Arturo Bating nevű férfi, aki elmondása szerint megfogadta istennek, hogy keresztre feszítteti magát. "Azért teszem, hogy az Úr távol tartsa tőlem és családomtól a betegségeket" - fogalmazott. Batingot tízcentis szögekkel erősítették fel a keresztre.

Forrás: MTI/EPA/Francis R. Malasig

A fehér ruhát viselő, 44 éves ember perceket töltött bámészkodó emberek tömege előtt a kereszten. "Kicsit fáj, de elviselhető" - jelentette ki a férfi, aki a San Fernando közelében fekvő San Juanban vetette alá magát az áldozathozatal e formájának. Van, aki már 12 éve minden esztendőben vállalta a keresztre feszítést. Az 57 éves Alex Laranang állítja, minden évben meghozza ezt az áldozatot, egészen a haláláig. Cserébe nem remél semmit, csak Istenért teszi - mondta az amúgy büfésként dolgozó férfi.

Az egyház nem pártolja a keresztre feszítést

A szomszédos San Pedro Cutud nevű faluban mintegy húsz hívő vállalta, hogy keresztre feszítik. A Fülöp-szigeteki katolikus egyház a héten ismét hangsúlyozta, nem pártolja az áldozathozatal e formáját, de nem bélyegzi meg a keresztre feszítést vállaló embereket. "Nem bíráskodunk, nem ítéljük el őket, de nem is bátorítjuk" - mondta José Palma érsek a Veritas katolikus rádióban.

A keresztre feszítés mellett elterjedt az önkorbácsolás is. San Fernando utcáit több mezítlábas, fekete csuklyát viselő ember járta önmagát ostorozva csütörtökön és pénteken. A Fülöp-szigetek Ázsia legnagyobb katolikus országa, a lakosság 80 százaléka a Vatikán követője a spanyol gyarmati múlt örökségeként.